William Shakespeare

William Shakespeare

Shakespeare en zijn werken zijn bij vrijwel iedereen beroemd en worden tot op de dag van vandaag nog veel gelezen! Lees hier meer over de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voorgebracht.


Geen geboortecertificaat


Baby William was de zoon van John Shakespeare, een handschoenmaker en handelsman, en Mary Arden, de dochter van een welgestelde boer. Het is bekend dat William Shakespeare op 26 april 1564 gedoopt is in de kerk van Stratford-upon-Avon. In die tijd werden baby’s drie dagen na hun geboorte gedoopt en daarom denken academici dat Shakespeare op 23 april geboren is. Dat is dezelfde datum waarop hij in 1616 overleed. Er is namelijk geen geboortecertificaat van Shakespeare bekend.


Mysterieuze oorsprong Shakespeare


Vanaf ongeveer 1594 werd Shakespeare een belangrijk lid van de Lord Chamberlain’s Men voor theatrale spelers. Geschreven verslagen laten weinig zien over hoe Shakespeares professionele leven zijn kunstenaarschap vormde. Wat gezegd kan worden is dat in een periode van 20 jaar Shakespeare stukken schreef die uitgebreid gingen over de menselijke emotie en conflict. Zijn stukken zijn meer dan 400 jaar ontelbare keren nagespeeld over de gehele wereld, maar toch is de persoonlijke geschiedenis van de man een beetje een mysterie. Er zijn twee primaire bronnen die historici een algemeen beeld geven van zijn leven. De eerste bron is zijn werk – toneelstukken, gedichten en sonnetten – en de tweede bron zijn officiële documenten van de kerk en hof verslagen. Schrijfstijl en bekendste werken Shakespeares vroege werken werden geschreven in een (voor die tijd) conventionele en gebruikelijke stijl. De uitgebreide metaforen en retorische zinnen sloten  niet altijd ‘natuurlijk’ aan bij het plot van het verhaal of de personages. William was echter zeer innovatief en paste de traditionele stijl aan voor zijn eigen doeleinden en het creëren van een vrijere stroom van woorden. Met slechts een klein aantal variaties, gebruikte Shakespeare voornamelijk een metrisch patroon dat bestond uit regeltjes van een niet rijmende vijfvoetig vers of een blanco vers om zijn stukken te schrijven. Tegelijkertijd zijn er passages in al zijn stukken die hiervan afwijken en vormen van poëzie of eenvoudige proza bevatten. Shakespeare heeft vele meesterwerken geschreven, maar de bekendste stukken zijn toch wel Hamlet, Macbeth en Romeo and Juliet


Het nalaten van een bed


Volgens de traditionele geschiedschrijving stierf William Shakespeare op zijn geboortedag, 23 april, in 1616. Toch zijn er vele academici die geloven dat dit een mythe is. Kerk verslagen laten zien dat hij in de Trinity Church werd bijgezet op 25 april 1616. In zijn testament liet hij het overgrote deel van zijn bezittingen na aan zijn oudste dochter, Susanna. Hoewel zijn vrouw recht had op een derde van zijn landgoed, lijkt het erop dat er weinig naar haar is gegaan na zijn dood. William liet wel zijn ‘op een na beste bed’ achter voor Susanna. Dit feit heeft voor veel speculatie gezorgd, roddels dat ze uit de gratie was gevallen of dat het stel niet close was deden massaal de ronde. Er is echter zeer weinig bewijs dat de twee een moeilijk huwelijk hadden. Andere academici merken op dat de term ‘second-best bed’ vaak refereert naar een bed van de meester en meesteres van het huishouden, het echtelijk bed. Het ‘first best bed’ was bedoeld voor gasten.  

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.