Win kaartjes voor documentaire Land van aankomst

Op zaterdag 14 december draait in filmhuis Rialto de documentaire Land van aankomst, over 40 jaar immigratie. Eerder dit jaar draaide hij op IDFA en is nu eenmalig te zien in Rialto, in aanwezigheid van de makers en hoogleraar Paul Scheffer. Wij mogen nu 2x2 kaartjes weggeven.

Hoe heeft de immigratie van de afgelopen 40 jaar de Europese samenlevingen beïnvloed? Het is een vraag waar publicist/hoogleraar Paul Scheffer zich al geruime tijd mee bezighoudt. En hij is kritisch, getuige zijn spraakmakende artikel uit 2000 in NRC Handelsblad Het multiculturele drama en zijn boek Het Land van Herkomst uit 2010. Samen met filmmaker René Roelofs, die zich ook al jaren bezig heeft gehouden met deze problematiek, heeft hij de geschiedenis van die decennia nu chronologisch in beeld gebracht aan de hand van journaalbeelden en reportages. Zes steden - Marseille, Stuttgart, Malmø, Birmingham, Antwerpen en Rotterdam - staan centraal; steden waar minderheden de meerderheid vormen.

Hun sympathie gaat uit naar de immigranten, oftewel 'allochtonen', die het vaak heel moeilijk hebben (gehad). Maar eveneens voelen ze mee met de 'autochtone' bevolking die zich door de immigratie geconfronteerd zag met allerlei grote problemen, mensen die het gevoel kregen hun vertrouwde omgeving te zijn kwijtgeraakt.Eén ding is duidelijk: door de immigratie is veel onomkeerbaar veranderd.

Lees Scheffer en Roelofs zijn bij de voorstelling aanwezig en worden na afloop van de film geïnterviewd. Kijk ook op de website van Filmhuis Rialto.

Hoe maak je kans?

Wij mogen 2x2 toegangskaartjes voor de documentaire Land van aankomst, over 40 jaar immigratie weggeven. Geef daarvoor het juiste antwoord op de onderstaande vraag en stuur dit naar redactie@isgeschiedenis.nl.

Hoe werd een immigrant aanvankelijk ook wel genoemd?

Onder de goede inzenders worden de kaartjes verloot. Meedoen kan t/m donderdag 12 december 2013. Winnaars worden dezelfde dag op de hoogte gesteld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!