Raarste wetten in Engeland

Wist je dat Schotten met een pijl en boog mogen vermoord worden in York?

Dit is een van de opmerkelijke eeuwenoude wetten die nog steeds geldig is in Groot-Brittannië. Zo is het ook verboden om het Palace of Westminster te betreden met een harnas of een postzegel van een Brits staatshoofd ondersteboven te plakken. Dit zou gelijk staan aan verraad.


Wetten uit vroegere tijden


Deze vreemde oude wetten zijn in Groot-Brittannië officieel nog geldig maar niemand houd zich daar eigenlijk aan. Veel Britten kennen de wetten ook niet. De achterhaalde wetten lever echter wel discussie op. De BBC organiseerde in 2007 een enquête onder de Britse bevolking over de vreemde wetten. Die stelden een top 10 samen met de meest absurde wetten. Op nummer een stond het verbod om te sterven in de Houses of Parlement. Deze wet is vroeger aangenomen omdat de staat officieel een staatsbegrafenis moet betalen als iemand sterft binnen de parlementsmuren. Dit kon de staat veel geld kosten.


Andere vreemden wetten


Oliver Cromwell (1599-1658) voerde in de zeventiende eeuw ook een wet in die het eten van pasteitjes verbood op eerste Kerstdag. Bijna de helft van de ondervraagden van de BBC-enquête zou deze wet breken. In de top 10 vreemdste wetten wordt ook een wet genoemd over het vermoorden van Schotten in York. Daar is nog een oude wet van kracht dat je Schotten mag vermoorden als ze een pijl en boog dragen. Aangezien niemand tegenwoordig nog een pijl en boog draagt op straat, is de wet redelijk nutteloos geworden. Ook het verbod op het afvuren van een kanon bij een woonhuis (Met Police Act 1839) en het verbod op het drijven van vee door de straten van London (Metropolitan Streets Act 1867) zou nog gelden, maar is niet meer van deze tijd.

Bronnen:

Volkskrant.nl: Britse wetten
Zakelijk.infonu.nl: bijzondere wetten
News.bbc.co.uk: Britse wetten

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: York stadsmuur

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.