Zwartbaard Edward Teach

Wreedheid piraat Zwartbaard bevestigd

Onlangs werd het schip van Zwartbaard gevonden. Na onderzoek blijkt het schip vol te liggen met loodhagel, glas en spijkers dat hij gebruikte bij zijn kaapvaart. Zijn wreedheid lijkt hiermee te zijn bevestigd.

Het schip lag 293 jaar op de bodem van de zee. Onlangs werd het schip enkele weken onderzocht door wetenschappers. “Net als alle andere piraten wilde Zwartbaard handelsschepen niet laten zinken, maar ze bang maken, zodat ze zich zouden overgeven”, legt onderzoeker Mark Wilde-Ramsing uit. “Schieten met lood, ijzer en glas moet heel effectief zijn geweest.”

Zwartbaard

Zijn echte naam was waarschijnlijk Edward Teach en hij kwam uit Bristol. Van 1716 tot 1718 was hij als zeerover actief in het Caribische gebied en langs de kust van Noord-Amerika. Met zijn schip voorzien van 40 kanonnen vormde hij de schrik in de Caribische zee. Het verhaal doet de ronde dat hij in een periode van achttien maanden ten minste twintig schepen kaapte, vanuit verschillende bases.

Wrede oorlogsvoering

Zwartbaard staat bekend om zijn wrede manieren van oorlogsvoeren. Hagel, glas en spijkers werden in grote zakken gestopt die vervolgens met behulp van de kanonnen naar de vijand werden geschoten. Een glas regen kwam zodoende op de schepen terecht. Waarschijnlijk werden er ook bommen van gemaakt. Zwartbaard vulde ook flessen met de snippers, stak de lont aan en gooide de bom naar de vijandelijke schepen. Naast de flessen was er al eerder bewijs dat de piraat er wrede praktijken op nahield.

Zo ketende hij kanonskogels aan elkaar. Het resultaat was dat met een slingerende kracht, de houten romp van een schip doorboord werd. De munitie op het schip, het glas, lood en de spijkers, ligt nog op het schip op de bodem van de zee. De onderzoekers hopen het materiaal bij een tweede expeditie in de herfst naar boven te brengen.

Afbeeldingen:

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.