yep kramer

Yep Kramer: beroofd van zijn kampioenschap

Sven Kramer heeft zijn schaatstalent niet van een vreemde. De grootvader van Sven, Hendrik Kramer, nam zeven keer deel aan de Elfstedentocht en Svens vader, Yep Kramer, was een langebaan- en marathonschaatser. Maar net als zijn zoon, miste Yep Kramer een gouden randje om zijn prestaties. Yep Kramer werd in 1983 bijna Europees Kampioen, maar de titel werd hem op het laatste moment afgenomen. Waarom?

Europees kampioenschap in de open lucht

Op 29 en 30 januari 1983 werd er een openlucht Europees kampioenschap schaatsen georganiseerd in De Uithof in Den Haag. In totaal dertig deelnemers afkomstig uit dertien verschillende landen deden mee aan de wedstrijd. De weersomstandigheden maakten dat het evenement niet bepaald een pretje was voor de aanwezigen. Veel wind, regen, hagel en sneeuw teisterden de schaatsers én het publiek.

Dreigende sneeuwbui

Deelnemer Yep Kramer was klassementsleider in de eerste drie afstanden van het schaatstoernooi. Bij de vierde en laatste afstand verdwijnt zijn voorsprong. Een onheilspellende lucht deed de scheidsrechter besluiten het ijs te schrapen. Een geschraapte baan zou voorkomen dat een eventuele sneeuwbui de baan onbegaanbaar zou maken. De rit van Yep Kramer werd dus uitgesteld.

Zilver in plaats van goud

Maar de verwachte sneeuwbui kwam nooit. Wel moest de laatste ronde nog worden geschaatst. Kramer ploeterde tien kilometer lang over de hobbelige geschraapte baan richting de eindstreep. Kramer behaalde een zeer matige tijd met de zware rit. De titel viel in de handen van schaatser Hilbert van der Druim en Kramer belandde op de tweede plaats.

De beslissing van de ijsmeester om de rit uit te stellen wordt door sommigen als zeer omstreden beschouwd. De uitspraak dat ‘de titel hem is ontstolen’ bevestigt dat Kramer zichzelf als slachtoffer ziet van de gehele gebeurtenis.

bronnen

AFbeelding

Nationaal Archief: Hilbert van der Duim en Yep Kramer tijdens de 1500 meter in actie, Europese kampioenschappen mannen 1983 in DEn Haag. Fotocollectie Anefo

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.