zeeslag bij gibraltar

Zeeslag bij Gibraltar

Gibraltar 1607 - Omdat de onderhandelingen over een wapenstilstand zijn vastgelopen, kiest de Nederlandse vloot in 1607 opnieuw het offensief. Admiraal Van Heemskerk slaagt erin de Spaanse vloot in de baai van Gibraltar te verrassen, waardoor zij geen kant meer op kunnen. Op 25 april 1607 kwam het vervolgens tot een treffen bij Gibraltar.

Op 25 maart 1607 vertrok een Nederlandse vloot van 30 schepen onder leiding van Jacob van Heemskerk richting Spanje. Doel was om de Spaanse vloot te vernietigen, zodat de onderhandelingen voor een wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog bespoedigd zouden worden. Onderweg vernam Van Heemskerk dat een deel van de Spaanse vloot voor anker lag in de baai van Gibraltar in het zuiden van Spanje.

San Augustin

Toen de Nederlandse schepen vervolgens op 25 april 1607 arriveerden, waren de Spanjaarden volledig verrast en zaten zij vast in de baai. Van Heemskerk besloot daarop een deel van zijn vloot achter te laten bij de ingang van de baai, om te voorkomen dat enkele vijandige schepen tijdens de zeeslag zouden ontkomen. De Spanjaarden trokken zich hierop terug tot vlak voor de kust, waar zij hun 21 schepen opstelden in een linie. Van Heemskerk gaf daarop het bevel voor de aanval, waarbij hij zijn kapiteins opdracht gaf hun vuur te concentreren op het Spaanse vlaggenschip San Augustin.

Kanonskogel

Al kort na het begin van de slag werd Van Heemskerk echter gedood door een schot vanaf de San Augustin. Een kanonskogel schoot het been van de Nederlandse admiraal eraf, waarna hij overleed aan zijn verwondingen. Ondertussen behaalde zijn vloot echter wel de overwinning en werden de 21 Spaanse schepen allemaal vernietigd of veroverd. De Spaanse matrozen die vervolgens zwemmend de kust probeerden te bereiken, werden vrijwel allemaal gedood door de Nederlanders. Uiteindelijk verloren de Spanjaarden meer dan 4.000 soldaten, tegenover slechts 100 Nederlandse slachtoffers.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.