Zo hielden Chinezen, Romeinen en Oost-Duitsers indringers buiten

In de Amerikaanse staat Texas zijn de meningen verdeeld over Donald Trumps plannen voor een muur tussen de VS en Mexico. Een muur bouwen is niets nieuws. Al in de jaren voor Christus werden lange muren gebouwd om gevaar buiten de deur te houden.

Chinese Muur

De Chinese Muur wordt beschouwd als één van de zeven wereldwMap_of_the_Great_Wall_of_Chinaonderen. Zevenhonderd jaar voor Chr. startten de Chinezen met de bouw van de Chinese Muur, die in China 'Muur van tienduizend li' wordt genoemd. Één li is een Chinese afstandsmaat, die gelijk is aan vijfhonderd meter. In totaal is de afzetting 6.259 kilometer lang. De muur werd in de zeventiende eeuw tijdens de Ming-dynastie voltooid. De Chinezen hebben de muur gebouwd om zichzelf te beschermen tegen nomadische volkeren als de Hunnen, Mongolen en Mantsjoes.

Muur van Hadrianus

In de Romeinse provincie Brittannia, het huidige Groot-Brittannië, werd in zes jaar tijd de Muur van Hadrianus gebouwd. De van steen en turf gemaakte muur was 120 kilometer lang en liep van de oost- tot de westkust. Daarnaast was de muur drie tot zes meter hoog en drie tot zes meter dik. De bouw begon waarschijnlijk in 122 na Chr. De muur werd vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus (117 - 138) en werd gebouwd omdat de keizer zijn rijk wilde beschermen tegen stammen uit het noorden. Ook was het door de muur gemakkelijker om belasting te heffen doordat men de import en export in de gaten kon houden. Na de dood van Hadrianus werd er een tweede muur gebouwd 160 kilometer ten noorden van de Muur van Hadrianus. De tweede muur heette de Muur van Antoninus, maar door de weinige overblijfselen is van deze verdedigingsmuur veel minder bekend. Overblijfselen van de Muur van Hadrianus staan sinds 1987 op de werelderfgoedlijst.

Berlijnse muur

Een van de bekendste muren uit de geschiedenis is de Berlijnse muur, die in 1961 werd gebouwd. De muur was iets langer dan 46 kilometer en splitste Berlijn tussen 1961 en 1989 op in een communistisch oostelijk en een kapitalistisch westelijk deel. Communisten bouwden de muur met beton en prikkeldraad. Bijzonder aan de bouw is dat de eerste versie van de muur in één nacht gebouwd is, namelijk in de nacht van 12 op 13 augustus 1961. De Berlijnse Muur scheidde het Franse, Amerikaanse en Engelse deel van het Russische deel van de stad en speelde een grote wiki commons) rol in de Koude Oorlog. Jarenlang konden inwoners van Oost-Berlijn niet naar het westelijke deel van de stad en mochten zij niet naar West-Duitsland.. Pas in november 1989 bij de val van de muur konden zij voor het eerst weer naar de andere kant van Berlijn en naar het westen van Europa.

<h3>Bronnen</h3>
columbusmagazine.nl <a href="http://www.columbusmagazine.nl/special/6016/de_7_historische_verdediging... target="_blank">7 historische muren</a>
isgeschiedenis.nl <a href="/citaat-uit-het-nieuws/geschiedenis-van-de-chinese-muur" target="_blank">Chinese Muur</a>
isgeschiedenis.nl <a href="/citaat-uit-het-nieuws/muur_van_hadrianus" target="_blank">Hadrianus</a>
isgeschiedenis.nl <a href="/nieuws/herdenking_50_jaar_berlijnse_muur" target="_blank">Berlijnse Muur</a>
nos.nl <a href="http://nos.nl/artikel/2139640-in-texas-zijn-er-voor-en-tegenstanders-van... target="_blank">Muur Amerika</a>
<h3></h3>
<h3>Afbeeldingen</h3>
commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GreatWall6.jpg" target="_blank">Chinese Muur</a>

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.