Geen afbeelding beschikbaar

‘Zwarte Spin’ en het EK van 1960

De Russische voetballer Lev Jasjin wordt nog steeds gezien als de beste keeper aller tijden. In zijn carrière wist hij maar liefst 150 penalty’s te stoppen, wat nog steeds een record is. Tijdens het allereerste Europees Kampioenschap voetbal ooit gehouden leidde hij zijn team naar de overwinning.  Wegens zijn lange armen en benen en volledig zwarte tenue stond hij bekend als de  ‘zwarte spin’.

 

Jasjin werd geboren op 22 oktober 1929, in een arbeidersfamilie. Hij begon te voetballen in een jeugdteam en werd in het doel gezet omdat hij lang was voor zijn leeftijd. Al gauw ontwikkelde hij zich tot een goede keeper. Ook ging hij ijshockey spelen, waarin hij ook als keeper fungeerde. Vanaf 1948 speelde hij bij de voetbalclub Dinamo Moskou. Hier zat hij echter jaren op de reservebank omdat er al een goede keeper was, Aleksej  'de Tijger' Chomitsj. Met het ijshockeyteam behaalde hij in 1953 de nationale beker van de Sovjet Unie.

Focus op voetbal

De focus van Jasjin verschoof in 1953 naar het voetbal doordat Chomitsj geblesseerd raakte en Jasjin eerste doelman werd. Hij maakte meteen een verpletterende indruk. In de twee decennia die hij keepte voor zijn club, won Dinamo drie maal de beker en vijf maal het landskampioenschap. Omdat internationale transfers voor spelers van de afgesloten Sovjet Unie onmogelijk waren, raakte de rest van de wereld vooral met Jasjin bekend door de interlands die hij speelde.  Zo behaalde het nationale team onder zijn leiding in 1956 het Olympisch Goud en kreeg Jasjin tijdens het WK van 1958 de onderscheiding ‘beste keeper van het toernooi’.

EK 1960

De grote zege kwam echter in 1960. Jasjin had inmiddels al een reputatie opgebouwd

Jasjin in actie. Bron: Nationaal Archief.

als onpasseerbaar en vele voetballers durfden de rijzige Rus niet in de ogen te kijken als ze een strafschop namen. Tijdens het EK in Frankrijk deden veel landen, waaronder Engeland, niet mee. Omdat het Spaanse elftal van Franco niet tegen de Sovjet Unie mocht spelen vanwege politieke redenen, werd de finale tegen Joegoslavië uitgevochten. De Sovjet Unie won met 2-1 en Jasjin was de held van de natie. Hij ontving voor zijn prestaties de hoogste eer in de Sovjet unie, de Lenin-orde.

Verdere loopbaan

Jasjin bleef de rest van zijn leven keepen bij Dinamo. Hij veranderde de rol van keeper van ‘de speler die niet kan voetballen’ naar ‘een kunst op zich’. Met zijn harde trainingschema’s en buitengewone techniek bleef Jasjin zijn hele carrière op topniveau spelen. Hij veranderde de rol van keeper door als een soort spelverdeler op te treden en de verdediging aan te sturen. Jasjin nam in 1971 afscheid als speler, maar bleef bij Dinamo als (keeper)trainer en algemeen directeur. Ook werd hij vicevoorzitter van de Russische voetbalbond. Lev Jasjin stierf op 20 maart 1990. Hij wordt in de voetbalwereld geëerd door de Jasjin-prijs die op elk WK wordt uitgereikt aan de beste keeper van het toernooi.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.