Geen afbeelding beschikbaar

Oorzaken dood van Arafat

De Palestijnse leider Yasser Arafat is in 2004 mogelijk door vergiftiging om het leven gekomen. Onderzoekers vonden de radioactieve stof polonium op verschillende gebruiksvoorwerpen van Arafat. Na zijn overlijden hebben veel verhalen over de doodsoorzaak de ronde gedaan. Sommigen beweerden dat de Israëlische geheime dienst hem vergiftigde, anderen beweerden dat hij leukemie had. Er werd zelfs gespeculeerd dat hij AIDS had gekregen door een homoseksuele affaire.

Yasser Arafat was sinds de oprichting van het Palestijnse Bevrijdingsleger (PLO) in 1964 leider van de organisatie. Ook richtte hij in 1959 de politieke partij Fatah op. Vanwege zijn inzet voor een eigen Palestijnse staat, was hij vaak een doorn in het oog van Israël. In oktober 2004 ging de toestand van Arafat ineens sterk achteruit. Zijn artsen verklaarden dat hij een griepvirus had opgelopen en Arafat werd met spoed naar Frankrijk overgevlogen om daar behandeld te worden. In een ziekenhuis in Parijs moest Arafat aan een beademingsmachine en zakte hij op 3 november weg in een coma. Op 11 november werd hij dood verklaard.

Doodsoorzaak

Zijn doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld omdat Suha, de vrouw van Arafat, geen autopsie toestond. Mansour Tahboub, van de Yasser Arafat stichting, verklaarde: “alles wat we weten is dat er iets niet klopt aan zijn dood”. Er werden verschillende oorzaken gegeven voor de dood van Arafat. Zo verklaarden medici dat de doodsoorzaak mogelijk een griepvirus was, maar ook een maagziekte en galstenen werden geopperd als mogelijke oorzaken. De Franse artsen die Arafat behandelden voor zijn dood verklaarden dat Yasser Arafat leed aan een onbekende bloedziekte.

Vergiftiging

Direct na de dood van Arafat deden geruchten de rondte dat hij vergiftigd was. Vooral in de Arabische wereld wees men Israël als de schuldige aan. De Israëlische overheid zag Arafat namelijk als een staatsvijand en plaatste hem in 2001 onder huisarrest, nadat Palestijnse terroristen bomaanslagen pleegden in Haifa. Ook werd gezegd dat Israël al enige tijd van plan was Arafat te vermoorden, hoewel de Israëlische regering zelf ontkende iets met de dood van Arafat te maken te hebben. In de Israëlische krant Haaretz verklaarde een Israëlische arts dat Arafat was gestorven aan een voedselvergiftiging.

AIDS

Een andere hardnekkige theorie over de doodsoorzaak van Arafat was dat hij overleed aan de gevolgen van een AIDS infectie. Op een Amerikaans radioprogramma verklaarde John Loftus, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst, dat Arafat alle symptomen van AIDS vertoonde. Zijn bloed bevatte weinig bloedplaatjes en veel witte bloedcellen, wat betekende dat hij geen kanker of leukemie kon hebben. Bovendien vertoonde Arafat in de latere fase van zijn leven tekenen van dementie en verloor hij zeer veel gewicht. “Er is maar één ziekte waarbij die vier symptomen zich gecombineerd voordoen en dat is AIDS”, aldus Loftus.

De theorie van Loftus is dinsdag mogelijk ontkracht. Een gerenommeerd Zwitsers instituut onderzocht in opdracht van de Arabische zender Al-Jazeera een aantal gebruiksvoorwerpen van Arafat en troffen hierop de stof polonium aan. Deze stof kan in kleine hoeveelheden al dodelijk zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat Arafat dus toch vergiftigd is.

<h3>Leestip-boeken</h3>
<!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl-->
<div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="Jasser Arafat / druk 1" href="http://www.educatheek.nl/Jasser-Arafat---druk-1_103350.html/&amp;pref=1e... target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789059111011.jpg... alt="Jasser Arafat / druk 1" align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Jasser Arafat / druk 1" href="http://www.educatheek.nl/Jasser-Arafat---druk-1_103350.html/&amp;pref=1e... target="_blank">Jasser Arafat / druk 1</a><br /><p class="widgetprice">€ 14.95</p>
</div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>
<!-- end of Educatheek.nl widget -->

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.