Geen afbeelding beschikbaar

De actualiteit als historische blokkendoos

Hoe belangrijk is geschiedenis? Thomas Carlyle vatte dit in de 19e eeuw aardig samen met de woorden “Het heden is de totaalsom van de geschiedenis”. Dus áls wij de actualiteit willen begrijpen, moeten we bekijken uit welke historische gebeurtenissen dat heden is opgebouwd. Want is de actualiteit wel zo uniek?

In de actualiteiten is regelmatig te lezen dat de maatschappij en de politiek aan het verharden zijn. Laten we een voorbeeld nemen uit de Nederlandse politiek. Een jaar geleden kwam ‘de poedel van Rutte’ ter spraken, en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van september werd het ‘Pinokkio-syndroom’ veelvuldig uit de kast gehaald.

Op die momenten kijken we het liefst terug naar de geschiedenis, want ‘vroeger was alles beter’. ‘Nette’ heren en dames voerden ‘nette’ gesprekken over ‘nette’ onderwerpen: het taalgebruik als toonbeeld van onze beschaving. Maar was dat wel zo? Als we dan tóch even kort de geschiedenis induiken, komen we erachter dat het in de 19e eeuw zelfs bijna tot een duel kwam in de Tweede Kamer, omdat een Kamerlid een minister beschuldigde van laster. Gelukkig komt het tegenwoordig niet meer zover!

Wat ik daar nu mee wil zeggen is dat de geschiedenis zo omvangrijk is, zo mee buigend met de tijd, dat er wijze lessen en vergelijkingen uit het verleden kunnen worden getrokken. In mijn baan als historicus geef ik dagelijks historische achtergronden bij het nieuws. Juist om te laten zien dat de actualiteit de geschiedenis van morgen is. Van de actualiteiten en de maatschappelijke vraagstukken van onze tijd, kan slechts een analyse gemaakt worden door kennis van de afgelopen eeuwen.

<h3> </h3>
<p><em><img class="alignleft" title="IsGeschiedenis.nl" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/06/logo-3-b-150x150... alt="IsGeschiedenis.nl - geschiedenis en nieuws" width="105" height="105" /></em></p>
<p>Marianne van Exel is hoofdredacteur van IsGeschiedenis.nl, een website waarop de actualiteit in historisch perspectief wordt geplaatst. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/ of perspectief bieden voor jong en oud. Door middel van een originele insteek, leuke anekdotes en mooie citaten uit de geschiedenis worden de verhalen verteld die schuil gaan achter het nieuws.</p>
<hr />

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.