Geen afbeelding beschikbaar

Ed Gein vermoordt zijn laatste slachtoffer

Op 16 november 1957 vermoordt Ed Gein zijn tweede en laatste slachtoffer, Bernice Worden. Gein groef eerder al lijken op, maakte kledingstukken van vrouwenhuid en bewaarde schedels, organen en zelfs vagina’s. Op zijn daden zijn verschillende horrorfilms gebaseerd zoals Psycho en The Silence of the Lambs. Gein werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en bracht de rest van zijn leven door in een gesticht.

Edward Theodore Gein werd op 27 augustus 1906 geboren in La Crosse, een stadje in de Amerikaanse staat Wisconsin. Zijn vader was agressief en een alcoholist en zijn moeder was zeer gelovig en dominant. Eds broer Henry stierf op jonge leeftijd. Hij zou om het leven zijn gekomen tijdens een brand op het landgoed van de familie, maar Gein kon de politie direct naar het lijk toe leiden. Het is nooit bewezen dat Ed iets met Henry’s dood te maken had. Gein had een haat-liefdeverhouding met zijn moeder en was erg afhankelijk van haar. Na haar dood in 1945 werd hij erg eenzaam.

Grafschennis en kannibalisme

Na de dood van zijn moeder begon Gein met het opgraven van vrouwenlijken. Hij keek elke dag in de krant welke vrouwen er waren overleden en groef de lichamen op. Hij maakte voorwerpen van de huid en botten en bewaarde de organen en spieren om op te eten. Gein raakte gefascineerd door het vrouwelijk lichaam en wilde zelf ook vrouw zijn. Zodoende maakte hij een pak gemaakt van vrouwenhuid voor zichzelf.

Gein als moordenaar

Op 10 december 1954 pleegde Gein zijn eerste moord: hij schoot de 54-jarige Mary Hogan dood. Kort daarna, op 16 november 1957, vermoordde hij de 51-jarige Bernice Worden, die een ijzerhandel runde. Gein werd de hoofdverdachte in de zaak, omdat hij de laatste klant was die de winkel bezocht had. De politie doorzocht de volgende dag zijn huis, waar ze vervolgens verschrikkelijke ontdekkingen deden.

Een opengereten vrouwenlichaam, verschillende afgehakte hoofden, verschillende vagina’s bewaard in een schoenendoos, een pak van huid, verschillende neuzen, een hart en kledingstukken en voorwerpen die gemaakt waren van menselijke resten. Ed Gein werd opgepakt en werd in 1958 ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij verbleef in Waupan State Hospital tot aan zijn dood op 26 juli 1984.

Zijn daden werden wereldberoemd en verschillende films en personages zijn gebaseerd op Ed Gein, waaronder de films Psycho, The Texas Chain Saw Massacare en The Silence of The Lambs.

Bronnen

-      Trutv.com, Eddie Gein

-      History.com, Ed Gein kills final victim (...) 

-      Informatieblog.blogspot.nl, Seriemoordenaar Ed Gein  (27-04-2012)

Afbeelding

-      Wikimedia Commons, Murder Scene

Landen: 

Tijdperken: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.