Het Jongetje van Uitgeest

In augustus 1981 werd er een nederzetting van boerderijen gevonden in de buurt van Uitgeest. Uit onder andere aardewerk dat gevonden werd op de archeologische vindplaats blijkt het om restanten van een nederzetting van rond 200 voor Christus te gaan.

Een eenzaam graf aan het Oer-IJ

Maar iets voorbij deze nederzetting werd een hele opmerkelijke vondst gedaan. Net buiten een grafheuvel lag een eenzaam skelet. Dat van een kind. Met de knieën omhoog en de handen gekruist over zijn borst lag het kind in de rivierbedding van het Oer-IJ.

Deze rivier bestaat al lang niet meer, maar in die tijd stroomde de rivier vanaf het IJ boven Amsterdam richting Castricum en mondde uit in de Noordzee. Deze rivier bepaalde grotendeels waar je kon wonen en waar niet. De nederzetting waar het jongetje waarschijnlijk geleefd heeft zal op een van de hoger gelegen stukken grond zijn gebouwd. De bewoners kende de omgeving goed en wisten hoe ze droge voeten moesten houden.

Een onbekende doodsoorzaak

Achter het skelet van het kind schuilt een verhaal. Nader onderzoek wees uit dat het om een jongetje van ongeveer 9 jaar oud ging die zo’n 200 jaar voor Christus leefde. Wat de vondst zo speciaal maakt, was het feit dat het jongetje is begraven. In die tijd was het gebruikelijk om de mensen eerst te cremeren voordat ze werden begraven. Waarom is dit jongetje niet eerst gecremeerd? En hoe is het jongetje überhaupt aan zijn eind gekomen? De botten toonden geen letsel of een duidelijke doodsoorzaak.

Onderzoekers blijven zitten met de vraag: wat is er gebeurd in de korte negen jaren van het leven van het jongetje van Uitgeest? Dat mysterie rondom het jongetje van Uitgeest blijft tot op heden onopgelost.

De vloek van het zwarte water

In het nieuwe boek van Hans Kuyper, De vloek van het zwarte water, wordt feit en fictie verweven om het mysterie rondom het Jongetje van Uitgeest op te lossen. Het Jongetje van Uitgeest komt tot leven en gaat op onderzoek uit. Hoe leefde hij en hoe zag de omgeving er in zijn tijd uit? En natuurlijk lonkt de vraag: hoe is hij aan zijn eind gekomen?

Dat mysterie kan het jongetje echter niet alleen oplossen. Het nieuwe Archeologiecentrum Huis van Hilde gaat daarom op zoek naar een speurneus die kan helpen met het oplossen van het mysterie. Door middel van een prijsvraag uitgezet onder kinderen van 7 tot en met 11 jaar, zal er een winnaar uit de bus komen die de hoofdrol krijgt in het boek. Samen met het Jongetje van Uitgeest zal de winnaar het mysterie gaan oplossen.

Tot 31 oktober 2014 kunnen kinderen zich opgeven via www.huisvanhilde.nl. Het boek zal in het voorjaar 2015 in de winkels liggen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.