Tentoonstelling over Arnon Grunberg tot 15 maart 2015

Wegens succes wordt de overzichtstentoonstelling over Arnon Grunberg bij de Bijzondere Collecties van de UvA verlengd tot 15 maart 2015. Bij de tentoonstelling vindt een lezingenreeks plaats, genaamd Geesteswetenschappers over Grunberg. Deze reeks is publiekelijk toegankelijk en wordt georganiseerd in het kader van het Honorary Fellowship dat Grunberg op 30 oktober ontvangen heeft.

Tentoonstelling

Twintig jaar geleden debuteerde Arnon Grunberg met de overrompelende roman Blauwe maandagen. Sindsdien is de schrijver alomtegenwoordig in de Nederlandse letteren en media. Ook daarbuiten heeft men hem leren kennen; zijn werk is (veelal met steun van het Nederlands Letterenfonds) in maar liefst 30 talen vertaald. In 2011 gaf Grunberg zijn archief in bruikleen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Uit dit ‘levende archief’ is geput voor De Arnon Grunberg Tentoonstelling – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt. Deze tentoonstelling belicht leven, oeuvre en schrijverschap van een fenomeen – met commentaar van de auteur zelf.

Honorary Fellowship en lezingenreeks

Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur en samenleving heeft de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA Arnon Grunberg tot Honorary Fellow benoemt tijdens de opening van de tentoonstelling op 30 oktober. Grunberg zal zijn Honorary Fellowship invullen met colleges in de maanden januari en februari. De colleges staan in het teken van privacy en surveillance en samen met de studenten wordt een game ontwikkeld. De colleges van Grunberg worden afgewisseld met colleges over Grunberg. De colleges over Grunberg vinden plaats in de Nina van Leerzaal in het Allard Pierson Museum en zijn publiekelijk toegankelijk.

Hersenonderzoek

Gelijktijdig met de tentoonstelling is het GrunbergLab de locatie van innovatief hersenonderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Herseninstituut van de Vrije Universiteit en TNO in samenwerking met consortiumpartners Eaglescience, Noldus Information Technology en TMSi. Tijdens het schrijven van zijn laatste novelle, Het bestand, is de hersenactiviteit van Arnon Grunberg gemeten. Nu wordt in de tentoonstelling bij honderden lezers hetzelfde gemeten terwijl ze Het bestand lezen. De resultaten worden vervolgens vergeleken met de eerdere metingen bij de schrijver, met als doel het leren modelleren van emoties en creativiteit.

De Arnon Grunberg Tentoonstelling – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt

31 oktober 2014 t/m 15 maart 2015

Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 Amsterdam

Openingstijden: di-vr 10-17 uur en za-zo 13-17 uur

www.bijzonderecollecties.uva.nl

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.