Sepp Blatter: de president van de FIFA

Op 2 juni werd bekend dat Sepp Blatter gaat aftreden als voorzitter van de FIFA. Dit is een opmerkelijk besluit, omdat de Zwitser enkele dagen daarvoor voor de vijfde keer werd herkozen tot president van de FIFA. Blatter is opgestapt, omdat hij niet het gevoel heeft veel steun buiten de FIFA te hebben.

Beginjaren & voorzitter Zwitsers Olympisch comité

Jospeh S. Blatter werd geboren op 10 maart 1936 in Visp, Zwitersland. Blatter studeerde aan de universiteit van Lausanne en kreeg in 1959 een graad in handelsadministratie en economie. Na zijn studie ging hij aan de slag als hoofd Public Relations bij een toeristenbureau in zijn geboortestreek. Vanuit deze functie werd hij secretaris-generaal van de Zwitserse ijshockeybond en was van 1972 tot 1976 voorzitter van het Zwitsers Olympisch comité.

Beginjaren FIFA

Deze functie was voor Blatter de opstap naar de organisatie waar hij pas echt beroemd zou worden, namelijk de FIFA. In 1975 ging hij als twaalfde werknemer in dienst bij de voetbalorganisatie en zou hier tot op de dag van vandaag blijven werken. Zijn eerste functie was die van technisch directeur, hierna werd hij in 1981 de secretaris-generaal van de FIFA.

João Havelange

Toen Blatter in dienst trad bij de FIFA had de Braziliaan João Havelange de leiding. Havelange had een jaar eerder zijn voorganger verslagen door zich te richten op ontwikkelingslanden. Juist door de stemmen te winnen van de Afrikaanse en Aziatische landen, wist hij het presidentschap naar zich toe te trekken. Blatter leerde van deze lessen en zag Havelange als zijn voorbeeld. Tegen de tijd dat hij zichzelf verkiesbaar opstelde had hij al 160 landen bezocht.

Presidentsjaren

In 1998 besloot Blatter een gooi te doen naar het presidentschap en wist tot ieders verbazing zijn tegenstander Lennart Johansson te verslaan. Al snel staken verhalen van omkoping de kop op. In hoeverre dit waar is blijft de vraag. Wel is duidelijk dat Afrika en Azië nog steeds Blatters trouwste bondgenoten zijn.

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<ul><li>www.nos.nl, '<a href="http://nos.nl/artikel/2037123-blatter-al-40-jaar-op-campagne.html" target="_blank">Blatter al 40 jaar op campagne</a>'.</li>
<li>www.fifa.com, '<a href="http://www.fifa.com/about-fifa/the-president/joseph-s-blatter.html" target="_blank">President's Biography</a>'.</li>
<li>www.devolkskrant.nl, '<a href="http://www.volkskrant.nl/sport/dossier-wereldvoetbalbond-fifa-wankelt~a4... target="_blank">Dossier: Wereldvoetbalbond FIFA wankelt</a>'.</li>
<li>www.wikipedia.en, '<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Sepp_Blatter" target="_blank">Sepp Blatter</a>'.</li>
</ul>
 
<h3>Afbeelding</h3>
<ul><li>Marcello Casal Jr.Agência Brasil, '<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sepp_Blatter_at_signing_of_agree...’Or_in_Johannesburg_2010-07-05_1.jpg?uselang=nl" target="_blank">Sepp Blatter</a>'.</li>
</ul>

Rubrieken: 

Partners: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!