Geen afbeelding beschikbaar

Italië annexeert Zuid-Tirol

Op 10 oktober 1920 annexeert Italië officieel het Duitssprekende gebied Zuid-Tirol. Zuid-Tirol hoorde voorheen bij Oostenrijk-Hongarije. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebied echter aan Italië beloofd in ruil voor militaire steun. Italië nam dit aanbod graag aan. In het geheime Pact van Londen werd dit zwart op wit gezet. Voor Zuid-Tirol was de annexatie echter geen vrolijke gebeurtenis.

Tijdens de eerste Wereldoorlog koos het neutrale Italië ervoor om zich aan te sluiten bij de geallieerden, in ruil voor een beloning in de vorm van grondgebied. Naast Zuid-Tirol gingen deze afspraken onder andere over Triëst, delen van Slovenië en Albanië. Deze afspraken werden gemaakt in het Pact van Londen op 26 april 1915. Dit pact werd gesloten tussen Italië en de Triple Entente, bestaande uit Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Italië had zich voor die gebeurtenis aangesloten bij de centralen met Oostenrijk-Hongarije en Duitsland, maar stapte over naar de geallieerden. De Italiaanse troepen werden onder andere ingezet aan het front en bij de Franse grenzen.

Italië annexeert Zuid-Tirol

Na afloop van de oorlog werd het Verdrag van Versailles opgesteld. Hierin werden niet alle afspraken uit het Pact van Londen nagekomen. Niet alle delen die Italië waren toegezegd mocht het land zich ook daadwerkelijk toe-eigenen. Zuid-Tirol echter wel. Op 10 september 1919 worden de nieuwe afspraken opgesteld in het Verdrag van Saint-Germain. Hier werd besloten dat het Duits sprekende gebied van Tirol bij Italië gevoegd werd. Dit gebeurde officieel op 10 oktober 1920. De bevolking van Zuid-Tirol was hier echter niet tevreden over. Zij werden achtergesteld en onderdrukt vanaf het moment dat ze zich bij Italië voegden. Er mocht bijvoorbeeld alleen nog Italiaans gesproken worden. Dit leidde er later toe dat veel van de inwoners van Zuid-Tirol hoopten door Duitsland te worden bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog was dit tijdelijk ook het geval, maar na het verlies van Duitsland werd Zuid-Tirol weer toegevoegd aan Italië.

Bronnen

-    nl.wikipedia.org, Zuid-Tirol

-    en.wikipedia.org, Treaty of London

-    suedtirol.info, Geschiedenis

-    vakantiearena.nl, Zuid-Tirol Geschiedenis

Afbeelding

-    Beeldbank Nationaal Archief

 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.