Koffie drinken

De geschiedenis van enkele populaire koffierecepten

Opgemerkt door Ethiopische herders en verspreid over de wereld door Arabische handelaren heeft koffie zichzelf geliefd en onmisbaar gemaakt over de hele wereld. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werd het toen nog exotische en exclusieve drankje ook populair in Nederland. Tegenwoordig is koffie niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het wordt hoog tijd om het verhaal achter enkele populaire koffierecepten beter te leren kennen.


  1. Cappuccino

Voor veel mensen blijft koffie met warme melk en suiker toch wel de beste kennismaking met koffie. Dit moeten de Europeanen ook gedacht hebben toen zij kennismaakten met koffie. In de18eeeuwseWeense koffiehuizen schonken zij koffie met room en suiker, een kapuziner genoemd. Deze naam was te danken aan de lichte bruine kleur van de koffie, deze leek op de bruine kleur van de kappen van de Weense kapucijner monniken. In het Italië van de jaren 1930 evolueerde de kapuziner tot de cappuccino die we vandaag de dag kennen: een shot espresso met opgeschuimde melk. Het overmatig gebruik van suiker lieten de Italianen over aan de Oostenrijkers.


  1. IJskoffie

De populaire ijskoffie is tien jaar geleden over komen waaien uit Amerika, in de zomer wordt deze zoete en verkoelende drank veel gedronken. De geschiedenis van koude koffie gaat echter veel verder terug. In Kyoto, Japan, werd rond 1600 al koude koffie gezet. De gezoete vorm van ijskoffie die we tegenwoordig kennen is afkomstig uit het Arabische Algerije. Hier leerden Franse koloniale troepen rond 1840 café mazagran kennen, vernoemd naar het nabijgelegen fort Mazargan. De soldaten kregen koffiesiroop met water geserveerd, café mazargan, geschonken in lange glazen. Deze koude drank zorgde voor welkome verkoeling in het hete Algerije. De soldaten namen de ijskoffie mee terug naar de cafés van Parijs, waar koffie geserveerd in lange glazen nog steeds bekend staat als café mazargan.


  1. Irish Coffee

De eerste Irish Coffee werd in 1942 ingeschonken door de jonge Ierse chefkok Joe Sheridan. Hij schonk deze  hartverwarmende drank voor het eerst aan gestrande Amerikaanse reizigers in een stormachtige nacht. Sheridan dacht dat deze vermoeide reizigers wel een oppepper konden gebruiken. Deze sterke hete koffie geserveerd met suiker, whisky en ongezoete room werd door Sheridan meteen gedoopt tot Irish Coffee. De Irish Coffee werd een internationaal succes nadat de Amerikaanse barista Jack Koeppler het recept in handen kreeg en besloot om naar Ierland af te reizen en het recept zich eigen te maken.

Partners: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.