Home » Reportage
100 jaar Bauhaus

100 jaar Bauhaus – reis mee door het „Land der Moderne“ Saksen–Anhalt

De Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft nog maar net „500 jaar Reformatie” achter de rug. Amper twee jaar later is de regio echter opnieuw het middelpunt van een minstens zo enerverend jubileumjaar: de 100ste verjaardag van het Bauhaus.

2019 is een feestelijk jaar voor de kunst- en architectuurliefhebbers. Het is dan namelijk precies 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd gesticht. Deze prestigieuze opleiding heeft de architectonische en artistieke wereld vanaf de jaren ’20 voorgoed veranderd en legde de basis voor het modernisme.

Kunstschool bloeit op in Saksen-Anhalt

Begeleid door een rap groeiende industrie heerste er kort na de Eerste Wereldoorlog, ondanks de wankele politieke en economische situatie, een enorme kenteringsdrang. De hogeschool van het Bauhaus werd opgericht in 1919 in Weimar. Binnen dit opleidingsinstituut kwamen kunst en nijverheid samen, waardoor er een geheel nieuwe artistieke en  architectonische stijl ontstond. Omdat er in Saksen-Anhalt inmiddels een in politiek, cultureel en artistiek opzicht progressiever klimaat heerste, volgde al snel de beslissing om het Bauhaus naar Dessau te brengen. Daar bloeide de kunstschool op onder leiding van architect Walter Gropius. Het nationaalsocialisme zag niks in de moderne stroming en dwong in 1932 het Bauhaus om naar Berlijn te verhuizen. Als protest hief de school zichzelf daar een jaar later op. Een korte bestaansperiode met een enorme impact.

Klassiek moderne hoogstandjes

In de hele wereld wordt stil gestaan bij het jubileumjaar. Maar vooral Duitsland pakt groots uit, met name in Saksen-Anhalt, dit jaar ook wel het “Land der Moderne” genoemd. Met een bijzondere culturele reis maakt u kennis met het nieuwe Bauhaus Museum, het ateliergebouw van Walter Gropius, de werken van Lyonel Feiniger in Halle en de bonte stad Maagdenburg. Talrijke bouwwerken uit het klassiek moderne getuigen van de creatieve masterminds uit de architectuur, kunst en techniek.

Saksen-Anhalt telt meer authentieke industriële Bauhausgebouwen dan alle andere bondslanden in Duitsland. Samen met plaatsen die de Bauhausgeschiedenis delen, zoals Thüringen en Berlijn, biedt Saksen-Anhalt een uitgebreid cultureel programma voor liefhebbers uit binnen- en buitenland, met als middelpunt de stichting Bauhaus Dessau.

Saken Anhalt  Bauhaus Dessau reis

Praktisch:

Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Bauhausliefhebbers bereiken de grote steden als Halle, Maagdenburg en Dessau vanuit Nederland binnen een uur of zes. Het jubileumjaar gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma. Ook zijn er diverse fiets- en autoroutes verkrijgbaar die u langs de hoogtepunten in verschillende steden brengen.            

Meer inspiratie

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!