Home » Reportage
Het bord op Wall Street en Broadway

Alles over de geschiedenis van de Amerikaanse ‘stock market’

De aandelenmarkt heeft een lange, eeuwenoude geschiedenis. Van de begindagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie tot de opkomst van de wereldeconomie is de aandelenmarkt een integraal onderdeel geweest van het wereldwijde financiële systeem. Het begin van de aandelenmarkt gaat terug tot de jaren 1600, toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie aandelen begon aan te bieden om fondsen te werven voor haar ontdekkingsreizen. Dit was de eerste keer dat openbare bedrijven aandelen aanboden, en het was het begin van de moderne aandelenmarkt. In de jaren 1700 en 1800 kwamen de Amerikaanse en Britse beurzen naar voren als de belangrijkste aandelenmarkten. De New York Stock Exchange (NYSE) werd opgericht in 1792, en de London Stock Exchange (LSE) in 1801. In deze periode werden de markten gedomineerd door particuliere speculanten en was de handel in aandelen grotendeels ongereguleerd.

Vanaf de 18e eeuw

Aan het eind van de jaren 1800 werd de aandelenmarkt gereguleerd door de overheid. De Amerikaanse regering nam de Securities Act van 1933 aan, waarbij de Securities and Exchange Commission (SEC) werd opgericht om de effectenhandel te reguleren. Evenzo richtte de Britse regering de Financial Services Authority (FSA) op om de LSE te reguleren. Sindsdien is de aandelenmarkt exponentieel gegroeid, zowel in omvang als in complexiteit. Tegenwoordig is de beurs een mondiaal systeem met beurzen in steden over de hele wereld. De technologie is ook aanzienlijk verbeterd, waardoor het voor beleggers gemakkelijker is geworden om aandelen online te verhandelen.

De basis van de huidige economie

De beurs heeft een fundamentele rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne economie. Ze heeft bedrijven in staat gesteld kapitaal aan te trekken om hun groei te financieren, en ze heeft beleggers de kans gegeven rijkdom op te bouwen door in de aandelenmarkt te beleggen. Aangezien de aandelenmarkt zich blijft ontwikkelen, zal het waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van de wereldeconomie blijven. Waar je natuurlijk tegenwoordig gemakkelijk en snel online kunt beleggen via brokerfolio, was dit vroeger wel anders. Toen kreeg je daadwerkelijk een fysiek bewijs van de koop of verkoop van een bepaald aandeel.

Je eerste aandelen kopen

Beleggen is vandaag de dag natuurlijk een stuk toegankelijker geworden. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat er steeds meer mensen voor kiezen om hun geluk te beproeven op de beurs. Echter is het wel goed te weten dat beleggen meer is dan alleen aandelen kopen. Je moet namelijk wel weten welke aandelen je moet kopen en welke de meeste potentie hebben. Belangrijk dus om jezelf te verdiepen in de verschillende bedrijven waarvan jij voornemens bent om aandelen te kopen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te investeren in een ETF, dit is als het ware een mandje met aandelen, zodat jij deze niet individueel hoeft te kiezen. Een populaire ETF is de S&P 500. Hierin zitten de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, die minimaal 5 kwartalen op rij zwarte cijfers hebben gedraaid. Het gemiddelde rendement op deze ETF is in de afgelopen 100 jaar zo’n 8 procent. Uiteraard zijn er jaren dat het - 20 is, maar zijn er ook jaren waar het + 20 is geweest.

Partners: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!