Home » Reportage
Photo by Josh Hild on Unsplash

Dag van de Vrede

De internationale dag van de vrede ontstond in 1981 door de Verenigde Naties en werd voorheen op de derde dinsdag in september gevierd, in 2001 veranderde dat en werd de vredesdag elk jaar op 21 september gevierd. Nu, 31 jaar later wordt deze dag nog steeds over de hele wereld gevierd,maar waarom?

Verenigde Naties

In 1981 riep de VN deze dag uit om volken, vijanden en individuen een dag vrede te laten ervaren. Dit is voor hen van belang zoals zij in hun uitspraak verduidelijken “Omdat oorlogen in de hoofden van mensen beginnen, is het van belang om in de hoofden van mensen de verdediging van vrede te laten beginnen.’’ Landen over de hele wereld zijn dus op deze dag verplicht om een wapenstilstand te houden en hun verschillen terzijde te leggen.

Culture of Peace

De boodschap van deze dag is natuurlijk vrede brengen. Toch gaat deze dag verder dan alleen maar vrede, het gaat om het accepteren van verschillen. De vredesdag is daarom van belang voor gebieden waar oorlog en onrust heerst, maar ook voor vrije landen. De landen waar geen onrust heerst krijgen een dag om stil te staan bij de gevolgen van vrede.

Hoe viert de wereld deze dag?

De vredesdag word in Nederland vaak gevierd door de vredesloop te houden in Den Haag. De vredesloop is een vast evenement sinds 2013 waarbij hardlopers vanuit heel Nederland mee kunnen doen. Zij rennen een route langs het mooie Vredespaleis van Den Haag. In andere  landen vieren ze natuurlijk ook uitgebreid de vrede door vlaggen uit te hangen en verschillende evenementen te organiseren. Iets wat veel mensen ook doen, is  1 minuut stilte houden om 12 uur ’s middags. Hiermee staan zij stil bij het geschenk van vrede. Iets wat elk mens nodig heeft. 

 Bronnen: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.