Home » Reportage
Beveiligingscamera's in New York

De geschiedenis van de bewakingscamera

Tegenwoordig zien we bijna overal waar we om ons heen kijken camera’s hangen. Het gebruik van de bewakingscamera is de sinds het aanbreken van het nieuwe decennia een alledaags fenomeen geworden. Wist je dat New York de eerste stad is waarin bewakingscamera’s werden opgehangen?

Eerste gebruik tijdens Tweede Wereldoorlog

Het allereerste gedocumenteerde gebruik van bewakingscamera’s dateert uit 1942. Nazi-Duitsland gebruikte een camerasysteem, ontworpen door uitvinder Walter Bruch, om de lanceringen van V-2 raketten te observeren.

Product voor de verkoop

In 1949 werden bewakingscamera’s voor het eerst commercieel geproduceerd en gepromoot door een Amerikaans bedrijf genaamd Vericon. De camera was nog erg duur en alleen weggelegd voor de mensen met een flinke portemonnee. Naast het feit dat de camera’s veel geld kostten waren ze ook nog erg primitief; de beelden konden alleen live worden bekeken worden.

New York: Eerste stad met bewakingscamera’s

In 1968 werd het VCR systeem ontwikkeld dat het makkelijker en goedkoper maakte om beelden op te nemen en op te slaan. Het was niet langer nodig om de beelden live in de gaten te houden, in plaats was het mogelijk om de beelden elk moment terug te kijken. De Amerikaanse overheid begon in te zien dat het gebruiken van de geavanceerde camera’s  een goedkopere manier was om criminaliteit aan te pakken dan de inzet van politiepersoneel. Als experiment werden er in New York ditzelfde jaar CCTV camera’s geïnstalleerd in de drukste straat van de stad. Het stadsbestuur wilde onderzoeken of de criminaliteitscijfers zouden dalen, maar dit was niet het geval.

Daling van criminaliteit door cameratoezicht

Ook in Groot-Brittannië werden er in de jaren 70 en 80 experimenten gedaan met beveiligingscamera’s. Deze waren wel succesvol. Zo werd in 1987 werd in Kings Lynn, een plaats in de Engelse regio Norfolk, door de overheid een lokaal cameratoezicht geïnstalleerd, en dit resulteerde in een enorme daling in de criminaliteit.

Enorme toename

Het gebruik van beveiligingscamera’s nam door de geslaagde experimenten enorm toe. In 1998 hingen er in New York maar liefst meer dan 3000 camera’s . Door de aanslag van 11 september 2001 werd de camera nog belangrijker omdat de bewakingscamera gebruikt kon worden om terrorisme te bestrijden. Door de terreurdreiging is in de laatste jaren het aantal bewakingscamera’s alleen maar meer toegenomen; rond 2016 waren er wereldwijd meer dan 350 miljoen bewakingscamera’s. Deze camera’s worden niet alleen geïnstalleerd door overheden maar ook door particulieren. Voor iedereen is een beveiligingscamera verkrijgbaar, bijvoorbeeld op sites zoals Videofrank.nl

bronnen

afbeelding

By Delphi234 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Partners: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.