Home » Reportage
Steve Jobs iPhone

De geschiedenis van de iPhone

De iPhone is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor onze sociale interacties en informatievoorziening zijn we inmiddels afhankelijk van deze kruising tussen een telefoon en een computer. Doordat de technologische ontwikkelingen elkaar steeds snelle opvolgen, zou je bijna vergeten dat de iPhone pas elf jaar geleden is geïntroduceerd. Dit apparaat heeft dan ook in zeer korte tijd de wereld veroverd.

Project Purple

De ontwikkeling van de iPhone vond in het diepste geheim plaats. Het project kreeg de codenaam ‘Purple,’ een naam waarvan achteraf niemand zich meer kon herinneren hoe ze eraan waren gekomen. Zelfs binnen Apple wist bijna niemand er iets van. De medewerkers aan het project werkten in een hermetisch afgesloten lab, waar ze ook aten en sliepen. Gezien het belang van hun werk, de strakke deadline en de vele technische hordes, was de spanning er vaak om te snijden.

De iPhone geïntroduceerd

Toen Steve Jobs op 9 januari 2007 het podium beklom om de iPhone aan te kondigen, bleek dat de uitvinding alle moeite waard was geweest. Het betekende een revolutie op het gebied van smartphones, waarvan het gebruik nu aanzienlijk versimpelde. Het publiek was dan ook zeer enthousiast over Jobs’ uitvinding. Het duurde echter nog zes maanden voordat de iPhone in de winkel lag. Toen in juni 2007 de verkoop startte, was het hek meteen van de dam. In het eerste weekend waren er al 270.000 iPhones verkocht.

Nieuwe industrieën

In 2008 lanceerde Apple de iPhone 3G, die een nog groter succes bleek. Sindsdien is ze de technologie verder blijven ontwikkelen, met elk jaar een verbeterde versie. Met de populariteit van de iPhone ontstonden er ook verschillende industrieën omheen. Ontwikkelaars begonnen apps en games aan te bieden in de appstore en iPhone hoesjes werden in alle soorten en maten verkocht. Onder andere dankzij de verkoop van de refurbished iPhone, nagekeken en opgeknapte tweedehands iPhones, konden steeds meer mensen zich deze technologie veroorloven. Giganten als Facebook, Twitter en Whatsapp danken hun populariteit grotendeels aan deze smartphones. Meer dan enig andere gadget heeft de Smartphone het afgelopen decennium onze levenswijze ingrijpend veranderd.

Bronnen:

Afbeelding;

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt