Home » Reportage
vloeren

De geschiedenis van de vloer

Je denkt er al niet meer bij na als je er op stapt, maar over elke vloer is nagedacht. We willen de voeten warm houden en bepalen er voor een groot deel de sfeer in huis mee. Vloeren hadden eeuwen voor het begin van onze jaartelling decoratieve functie. En wist je dat er al in de Oudheid een soort vloerverwarming was?

Al in de Oudheid worden vloeren met de grootste zorg versierd. Zo zijn er in Turkije in een 1.500 jaar oud huis vloertegels met patronen van dieren gevonden. Deze patronen waren met de vinger getekend voordat de tegels werden gebakken. Bij datzelfde huis werd een tegel opgegraven met daarop een aantal inprinten van puppypootjes. Vermoedelijk liep de puppy over de teracottategel toen deze lag te drogen.

Vloerverwarming in de oudheid

In de Oudheid werd overigens ook al vloerverwarming gebruikt. In China en Korea zijn de oudste sporen hiervan gevonden, deze vloerverwarmingen werden ‘Ondol’ genoemd en zijn ongeveer 6.000 tot 7.000 jaar oud. De Romeinen hadden in de 2e eeuw v.Chr. ook een verwarmingssysteem in de vloer. Zij maakten een verhoogde vloer met een holle ruimte eronder. Die holle ruimte werd verwarmd door een soort haard, waardoor ook de vloer daarboven warm werd. Pas tijdens de Industriële Revolutie werd er opnieuw een systeem uitgevonden voor het verwarmen van vloeren.

Tapijt

Pas tijdens de Industriële Revolutie werd tapijt gebruikt voor op de grond. Al eeuwen voor het begin van onze jaartellen werden er echter in de Arabische landen tapijten gemaakt. Volgens onderzoekers is het Pazyryk tapijt het oudst gevonden tapijt ter wereld. Het stamt uit 500 v.Chr. en werd gevonden in Siberië. Waarschijnlijk maakte het tapijt deel uit van een begrafenisritueel. Pas in de middeleeuwen maakte Europa kennis met de oosterse tapijten. Tijdens de kruistochten in de 11e eeuw kwamen Europeanen namelijk in contact met Arabische handelaren. Toch werden de tapijten nog niet gebruikt om de grond te bedekken, ze werden beschouwd als kunst. Men legde ze over de tafel of hing ze aan de muur. Het was een luxeproduct dat je niet zomaar op de grond legde. Maar tijdens de Industriële Revolutie kwam hier verandering in. Er konden op massaschaal tapijten worden gemaakt en deze werden betaalbaar. Sindsdien worden tapijten als vloerkleed gebruikt.

Verschillende soorten

Tijdens de middeleeuwen werden houten planken als vloer gebruikt. Later werd er ook parket gelegd, maar dit was meer weggelegd voor de rijkere klassen. De Industriële Revolutie bracht veel nieuwe soorten vloeren, zoals laminaat en het besproken tapijt. Tegenwoordig kennen we vloeren in verschillende soorten en maten. Van een PVC-vloer tot laminaat en tapijt. 

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.