Home » Reportage
Logo's

De geschiedenis van logo's

Logo’s zijn overal. De hele dag door zien we overal logo’s van merken. Waar komen al die logo’s vandaan?

Al in de vroege middeleeuwen gebruikten krijgsheren symbolen op hun vaandels en schilden om te laten zien wie zij waren. Al heel vroeg in de geschiedenis werden symbolen gebruikt, oude vondsten gaan terug tot in de bronstijd. Zulke symbolen evolueerden langzaam tot de ingewikkelde wapenschilden die in de middeleeuwen werden gebruikt door edelen. Door ingewikkelde regels ontstonden complexe afbeeldingen die moesten aangeven met welke edele men te maken had.

De eerste bedrijfslogo’s

Een van de eerste bedrijven die een logo voerde, was de VOC. Het bekende logo van de drie in elkaar gehaakte letters, zou tweehonderd jaar lang op veel plekken in de wereld zichtbaar zijn. Veel andere logo’s ontstonden tijdens de industrialisering. In die tijd gingen bedrijven ook echt aandacht besteden aan het ontwerp van logo’s. De Engelse brouwerij Bass kwam in 1876 met een rode driehoek als logo en was daarmee één van de eerste bedrijven dat een logo als trademark liet vastleggen. Met zulke trademarks zorgen bedrijven ervoor dat hun producten snel en makkelijk herkenbaar zijn, en dus snel en makkelijk te verkopen.

Ontwerpbureau’s specialiseren zich in logo’s

Zeker na de Tweede Wereldoorlog werden logo’s een steeds belangrijker deel van ons dagelijks leven. Bedrijven gingen meer investeren in goede logo’s, die op steeds meer plekken zichtbaar werden. Bedrijven sprongen in op de toename van de welvaart en wilden zich steeds beter onderscheiden. Vanaf de jaren ’60 ontstonden ontwerpbureau’s die zich specialiseerden in het bedenken en ontwerpen van het perfecte logo.

Steeds meer logo’s

Op die manier kwamen we steeds meer in aanraking met logo’s. Niet alleen op reclameborden en de producten van bedrijven zelf verschenen logo’s. In de communicatie vanuit bedrijven verschenen ook logo’s, bijvoorbeeld op briefpapier en enveloppen. Daarmee specialiseerden bedrijven zich niet alleen in het ontwerpen van logo’s, maar ook in het verspreiden daarvan. Bedrijven als b55.nl helpen ondernemers met de verspreiding van hun merk.

Bronnen:

Afbeelding:

Logo van de VOC op een munt [Public domain], via Wikimedia Commons

Partners: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.