Home » Reportage
geschiedenis van compressiekousen

De geschiedenis van therapeutisch elastische kousen

Elastische kousen lijken een moderne vinding om mensen die snel last hebben van blessures te ondersteunen. En dat lijkt iets heel moderns, maar compressiekousen zijn al duizenden jaren oud.

Compressiekousen worden vaak gebruikt om de bloedaderen in de (onder)benen te ondersteunen. Daardoor hoopt zich minder vocht op in de benen, waardoor het risico op oedemen of zelfs trombose beperkt blijft.

Oude techniek

Dat idee is al oud. Op prehistorische rotsschilderingen die in Tassili, in de Sahara zijn gevonden, zouden volgens sommigen al vroege versies van steunkousen te herkennen zijn. Waar meer zekerheid over is, is dat druktechniek om de bloedvaten te ondersteunen al wel bekend was. Daarmee was de compressiekous nog niet uitgevonden. Wel bewijst dit dat het idee van druk op de benen al oud is. Hippocrates beschreef het gebruik van drukverbanden al om aandoeningen aan de bloedvaten te behandelen.

De ontwikkeling van compressiekousen

In de middeleeuwen werd dit idee verder ontdekt. Er werd meer bekend over de problemen met oedemen en trombose en in deze tijd werden er voor het eerst specifieke gevallen opgeschreven. Guy de Chauliac beschreef de aandoeningen en adviseerde behandeling met drukverbanden. Maar vaker dan voor steunkousen avant-la-lettre werd er nog gekozen voor andere methoden waarmee men in de benen opgehoopte vloeistoffen verwijderde: aderlaten bijvoorbeeld.

Toch werd het succes van deze behandelingen pas in de 19e eeuw beschreven. Daarmee nam ook het gebruik toe. Wel moesten patiënten nog strikte bedrust aanhouden. Pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd ook het succes van compressiekousen als nabehandeling van trombose aangetoond.

Moderne compressiekousen

De ontwikkeling van nieuwe materialen hielp bij het ontwikkelen van behandelingen met drukverbanden. Door nieuwe, meer elastische materialen konden echte therapeutisch elastische kousen ontwikkeld worden. Zulke compressiekousen in combinatie met medicijnen bleken een probaat middel tegen vasculaire aandoeningen.

Bronnen:

J.‐P. Galanaud  J.‐P. Laroche  M. Righini, The history and historical treatments of deep vein thrombosis

Afbeelding:

By Enter [GFDL, CC BY-SA 3.0 de or CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Partners: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.