Home » Reportage
geschiedenis van trouwpakken

De geschiedenis van trouwpakken

Op de mooiste dag van je leven draag je de mooiste kleren. Dus draagt de bruid bij een bruiloft een trouwjurk en draagt de bruidegom een chique trouwpak. Waar komt die traditie van die trouwpakken vandaan?

Ceremoniële kleding

Bruiloften zijn altijd belangrijke ceremonies geweest. Hoewel de ceremonies tot in de elfde eeuw niet vast lagen, waren trouwerijen altijd al belangrijke aangelegenheden, die werden gebruikt om allianties of andere verbonden te sluiten. Huwelijken uit liefde werden weinig gesloten, financiële of politieke redenen speelden een des te grotere rol. Daarbij stond de kleding symbool voor de status en soms ook voor de familie van de echtelieden.

Versierde kleding

In de middeleeuwen, toen er vanuit de kerk meer richtlijnen voor het huwelijk kwamen, bleef de kleding als symbool voor de positie van de echtelieden bestaan. Onder edelen werd die zelfs uitgebreid met allerlei livreien die de afkomst van de bruidegom aanduidden. Wie niet van adellelijke afkomst was, droeg rijk versierde kleding volgens lokale klederdracht.

Oude tradities

Inmiddels is het huwelijk een stuk vrijer, gelukkig zijn de meeste huwelijksovereenkomsten toch vooral verbintenissen in de liefde, en hebben ze geen traditionele politieke of economische implicaties meer. Zelfs koninklijke huwelijken worden tegenwoordig vooral uit liefde gesloten. Desondanks zien we dat bruidsparen ervoor kiezen om toch terug te grijpen op oude tradities.

Die tradities zijn het beste bewaard bij grote huwelijken, zoals koninklijke huwelijken. Daar zie je vaak dat de echtelieden in formele kleding gaan. de bruidegom draagt in veel gevallen een prinselijk of koninklijk uniform, versierd met medailles en ordetekens, en vaak is zijn bruid ook voorzien van diverse formele onderscheidingen.

Moderne trouwpakken

Bij burgerlijke trouwerijen draagt de bruidegom vaak naar de laatste mode vaak een net pak, een tuxedo of smoking bijvoorbeeld. Maar vaak zie je ook dat juist bij zo’n traditioneel feest als een bruiloft, er wordt gekozen voor lokale klederdracht. Omdat die klederdracht vaak niet meer in het dagelijks leven wordt gedragen, krijgt de outfit van de bruidegom daardoor een extra feestelijk tintje. Natuurlijk zijn er ook minder traditionele opties. Vaak wil een bruidspaar, ook een persoonlijke sfeer aan de bruiloft geven. Zo kan je bijvoorbeeld een trouwpak laten maken bij Suits at Sea, geheel in eigen stijl. Zo zien we de toenemende individualisering in onze maatschappij ook terug in de outfits op onze trouwfeesten. 

Bronnen:

Afbeelding:

Pixabay.com

Partners: 

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.