Home » Reportage
geschiedenis Gietvloeren

De historische evolutie van gietvloeren door de eeuwen heen

Je kent ze vast wel, die strakke en moderne gietvloeren die je overal ziet. Maar wist je dat deze naadloze vloeren eigenlijk al eeuwenoud zijn? De oude Egyptenaren hadden hun eigen versie van gietvloeren, hoewel ze er toen waarschijnlijk niet zo trendy uitzagen als de gietvloer van G-vloeren nu. In de loop der jaren hebben gietvloeren echter een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Tijdens de Renaissance in Italië begonnen vakmensen te experimenteren met materialen en ontwerpen, en zo ontstond de beroemde terrazzo vloer. Deze vloeren werden gewaardeerd om zowel hun duurzaamheid als hun artistieke schoonheid. Nu, in de moderne tijd, zijn gietvloeren niet alleen praktisch, maar ook stijlvol. Met verschillende materialen en ontwerpmogelijkheden passen ze perfect in zowel woningen als bedrijfsruimtes. Het is indrukwekkend om te zien hoe gietvloeren door de eeuwen heen zijn geëvolueerd, en wie weet wat de toekomst nog in petto heeft voor deze tijdloze vloerbedekking.

Gietvloeren tijdens de oudheid

Terug in de goeie ouwe tijd waren gietvloeren geen 'mode statement,' maar gewoon keiharde noodzaak. De oude Egyptenaren waren eigenlijk trendsetters op dit gebied. Ze klutsen klei en stro door elkaar met wat water om een vloer te maken die niet kapot te krijgen was. Lekker praktisch, dat wel, maar om eerlijk te zijn, zagen ze er niet bepaald chic uit - lang niet zo fancy als wat we nu kennen. Dus ja, die oude gietvloeren waren behoorlijk basic, maar deden wel hetgeen waarvoor ze uiteindelijk bedoeld waren en dat is comfort bieden.

De Renaissance

De Renaissance was echt een periode van veel verandering waaronder dus ook voor gietvloeren. Italiaanse kunstenaars en ambachtslieden hadden zoiets van ‘laten we wat nieuws proberen.’ Ze gooiden marmeren snippers in de mix met cement en voilà, daar was de terrazzo vloer geboren. Niet alleen praktisch, maar ook een kunstwerk op zich. Mensen begonnen te beseffen dat vloeren niet alleen maar functioneel hoefden te zijn, ze konden ook nog eens mooi zijn. De perfecte manier om stijlvol en praktisch met elkaar te combineren dus. Wat we vooral zagen, was dat de rijken de mogelijkheid hadden tot een gietvloer, waar de armen het vaak moesten doen met stro en andere materialen om de vloer mee te kunnen bedekken.

De moderne tijd

In de huidige tijd waarin we nu leven, zien we dat de gietvloer ten opzichte van honderden jaren geleden eigenlijk helemaal niet zo heel veel is veranderd. Wat we wel zien, is dat de keuze als het gaat om materialen enorm is veranderd. Zo heb je de keuze uit materialen zoals epoxy, polyurethaan en cement, waardoor de opties vrijwel eindeloos zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ze in zowat elke kleur en afwerking krijgen die je maar kunt bedenken. Het maakt niet uit of je kiest voor een nieuwe gietvloer in huis of in je bedrijfspand; gietvloeren passen gewoon overal. Je kunt je dus wel voorstellen hoe enorme verandering dat alles bij elkaar is geweest vanaf de oudheid tot nu. Wat we wel zien, is dat vooral de combinatie tussen functioneel en comfort ook in de huidige tijd nog altijd hetzelfde is gebleven.

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.