Home » Reportage
geschiedenis van creditcard

De zoektocht naar snelle betaling: de eerste creditcards

De eerste creditcards ontstonden door de behoefte om snel en eenvoudig te kunnen betalen. Vooral rijke Amerikanen hadden de behoefte om snel benzine af te kunnen rekenen. Daarvoor gebruikten ze een papieren voorloper van de creditcard.

Eerste betalingen op krediet

Hoewel de creditcard in den beginne dus alleen gebruikt werd bij bepaalde brandstofbedrijven, viel het gemak waarmee betaald werd, ook anderen op. Vanaf 1938 accepteerden steeds meer Amerikaanse bedrijven dergelijke kredietbetalingen, ook als de gebruikte creditcard niet van hun eigen bedrijf was. Zo kon het nieuwe betaalmiddel door grotere groepen gebruikt worden, maar omdat de creditcards nog lang niet overal bruikbaar waren, werden ze nog geen gemeengoed. Het duurde nog tot na de oorlog voordat de nieuwe manier van betalen zo ontwikkeld werd dat die universeel gebruikt kon worden. In de jaren 50 was het het Amerikaanse Dinners Club die een algemene betaalkaart ontwikkelde.

De eerste creditcard: Dinners Club

Het was datzelfde Dinners Club dat ervoor zorgde dat de credit card ook in Nederland voet aan de grond kreeg. Voor betalingen zonder geld gebruikte werden hier cheques gebruikt, maar daarvoor moest je een chequeboekje bij je hebben, en de cheque moest nog wel naar de bank verzonden worden. Dinners Club introduceerde in 1957 de eerste kredietkaart in Nederland.

Het was het computerbedrijf IBM dat in de jaren 60 de creditcard die we nu kennen ontwikkelde. Zij ontwierpen de magneetstrip die de creditcard zou gaan kenmerken. Op de magneetstrip kon veel informatie over de identiteit van de eigenaar worden opgeslagen, waardoor de creditcard minder makkelijk te vervalsen was.

Internationale mogelijkheden

Wereldwijd zijn de creditcards snel populair geworden. Dat is mede te danken aan het feit dat veel creditcards internationaal gebruikt kunnen worden. Wie een verre reis maakt, kan met een creditcard dus makkelijk afrekenen bij een hotel of bij de autoverhuur. Hoewel inmiddels ook het internetbankieren veel mogelijkheden biedt voor internationaal betalingsverkeer, nemen veel mensen toch een creditcard mee op vakantie.  

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.