Home » Reportage
Kronos verslindt zijn kind

Een antieke kijk op tijd

De oorsprong van tijd heeft de mens altijd beziggehouden. De Oude Grieken hadden voor het begrip tijd, en zijn verwoestende werking, een bijzonder verhaal bedacht. Zij associeerden tijd met de titaan Kronos. Lang geleden, vlak na het ontstaan van de Aarde, heerste Kronos als machtigste van alle goddelijke wezens over het universum. Zijn heerschappij gold als de gelukkigste tijd  in de geschiedenis. Behalve, wellicht, voor Kronos zelf. Hij ging gebukt onder de voorspelling van zijn vader, wiens plaats hij met geweld had ingenomen. Ook Kronos, zo wilde de vloek, zou van zijn troon worden verstoten door zijn eigen kinderen.

Kronos verslond zijn kinderen

Om zijn macht te behouden ging Kronos over tot drastische maatregelen. Hij verslond alle kinderen die hij baarde bij zijn vrouw en zuster Rhea. Onthutst door het optreden van haar man, bedacht Rhea een list bij de geboorte van haar twaalfde kind Zeus. Ze verstopte hem op Kreta, terwijl ze Kronos een in doeken gewikkelde steen voorschotelde. De titaan werkte het rotsblok in een  keer naar binnen en had niet door dat hij voor de gek werd gehouden. Buiten het zicht van zijn eetlustige vader groeide Zeus op tot een volwassen en sterke god. De tijden zouden veranderen.

Een wederkerend proces

Met de hulp van zijn moeder en grootmoeder dwong Zeus zijn vader tot het innemen van een mengsel van mosterd, zout en wijn. Het brouwsel deed Kronos al zijn eerder verzwolgen kinderen uitbraken. Geassisteerd door zijn broers en zusters kon Zeus nu de strijd aangaan met Kronos en de andere titanen. Een leger van uitgebraakte en tot leven gewekte goden stond nu klaar om zich te meten met een oudere generatie van Titanen en andere wezens. In de zogeheten Titanenstrijd kwamen de goden zegevierend tevoorschijn. 

Nieuwe machtsverhoudingen in het universum

De heerschappij van Kronos kwam ten einde, voortaan heerste Zeus over hemel en aarde. Als dank voor zijn bijdrage aan de strijd beloonde hij zijn broer Poseidon, gewapend met drietand,  met de macht over de wateren en oceanen. Aan zijn andere broer Hades schonk Zeus de heerschappij over de onderwereld. De plek, waar hun vader Kronos zijn straf moest uitzitten, tot het einde der tijden.

De tijd verwoest alles

Zo werd Kronos verslagen door zijn nakomelingen, op dezelfde wijze als hij eens zijn vader van de troon had verdreven. In deze chronologie moest de oude generatie plaatsmaken voor de jonge garde. Hoezeer goden, mensen, planten of dieren ook hun macht willen behouden, mettertijd vervliegt hun bestaan. Het verleden en het heden vallen immer ten prooi aan de verwoestende werking van tijd. Wel kan een Danish design dameshorloge je helpen om in ieder geval op tijd te komen.

Bronnen: 

Afbeeldingen: 

Partners: 

Landen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt