Home » Reportage
kerstpakket

Het ontstaan van het kerstpakket

Het kerstpakket: tegenwoordig wordt het door veel werkgevers aan personeelsleden gegeven rond de kerstperiode. Hoe het kerstpakket eruitziet, is bij elke werkgever anders. Je zou kunnen denken aan leuke producten als bijvoorbeeld luxe dranken, snacks voor bij de borrel, glazen, borrelplankjes en ga zo maar door. Echter is het ene kerstpakket luxer als het andere. Maar hoe is het kerstpakket nou eigenlijk ontstaan? Als je hier meer over wilt weten, ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier alles over in dit artikel, dus lees vooral verder!

Het kerstpakket van vroeger

Het ontstaan van het kerstpakket is een flinke tijd geleden, dit was namelijk in het begin van de 19e eeuw. In de 19e eeuw was het bewaren van voedsel lang niet zo gemakkelijk als dat dit tegenwoordig is. Het was in sommige streken bij de boerenbevolking zelfs het geval om mensen die langs de deur kwamen rond de kerst een fijn kerstfeest te wensen en hen eten en drinken aan te bieden. Personeel dat inwoonde bij een boerengezin, kreeg de mogelijkheid om naar huis te gaan op tweede kerstdag om kerst samen met familie te kunnen vieren. Wanneer zij dit deden, kregen zij een mand mee met allerlei lekkere spullen erin. Dit konden zij dan samen met de familie delen met kerst. En dit is herkenbaar voor het kerstpakket van tegenwoordig.

Ambachtslieden kozen ervoor om de traditie van de boerenbevolking over te nemen en hierna ook organisaties en bedrijven. Het bleef hierbij daarna niet meer bij alleen maar wat eten en drinken, maar ook steeds vaker werden er kleine andere cadeautjes toegevoegd aan dit pakketje. De traditie werd steeds verder uitgewerkt, en met succes: zowat ieder bedrijf van tegenwoordig werkt met kerstpakketten!

Het kerstpakket van nu

Het kerstpakket van nu is een stuk uitgebreider dan een kerstpakket van vroeger. Vroeger draaide het voornamelijk om een pakket met wat drank en voedsel, dit is tegenwoordig niet meer zo. Het kerstpakket van tegenwoordig bestaat vaak uit een mix van eten en drinken en andere leuke cadeautjes. In een kerstpakket van tegenwoordig kun je dan ook haast van alles verwachten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende producten: flessen champagne, flessen wijn, flesjes bier, snacks, een doosje chocolade, sleutelhangers, tasjes, servies en ga zo maar door. Werkgevers kunnen zelf beslissen wat zij graag in het kerstpakket willen hebben. Het kerstpakket van Charles.nl is een echte aanrader om als werkgever eens te bekijken, dit pakket is samengesteld uit leuke dingen waar je wat aan hebt. Hier kun je jouw personeel dan ook vast blij mee maken.

Hierboven heb je kunnen lezen hoe het kerstpakket nu eigenlijk is ontstaan. Het is grappig dat deze traditie nog steeds trouw gevolgd wordt en dat er tegenwoordig haast bijna geen werkgevers meer zijn die geen kerstpakket aan hun medewerkers geven rond de feestdagen. Een kerstpakket is tenslotte leuk om te krijgen, want hiermee krijgt het personeel waardering. Als werkgever is het dus zeker een aanrader om mee te doen met deze traditie, het hoort tenslotte een beetje bij de feestdagen!

Partners: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!