Home » Reportage

Het sentiment en het fietsende kind

Jonge kinderen die leren fietsen geven menig ouder sentimentele gevoelens. Het echte werk begint als kinderen een jaar of 12 zijn en naar de middelbare school fietsen. 

Hé kleine meid op je kinderfiets van Herman van Veen en Jimmy van Boudewijn de Groot (Hoe sterk is de eenzame fietser) gaan beide over kinderen. 

Het leren fietsen roept bij veel mensen sentimenten op die verwijzen naar de tijd dat hun kroost nog zo jong was, dat ze ofwel achterop de fiets zaten of zelf de eerste pogingen tot fietsen ondernamen. Zo’n liedje doet daar een flinke schep melancholie bovenop. 

Nooit werd er een liedje gemaakt waarin een loopfiets voorkwam. Dat lijkt een uitvinding van de laatste jaren, zodat kinderen -nog voordat ze op een heuse fiets passen- de eerste kneepjes van het fietsvak kunnen leren: sturen en balans houden. 

Kinderen moeten goed op- en af kunnen stappen

Als de jongste jaren voorbij zijn en een kind lekker kan fietsen, begint het ware fietsen en gaan ze de weg op. Als jongens een jaar of acht zijn kan dat. Een fiets op maat is dan een jongensfiets 24 inch. Een Thombike City of Rocky kinderfiets is daar heel geschikt voor. In felle kleuren of in zwart en met een lage stang. Dat is het meest veilig, want kinderen moet zonder problemen kunnen op- en afstappen. 

Deze fietsen voor de boys hebben vaak ook versnellingen, van 3 tot maar liefst 21. Het betekent dat ze de fiets goed onder controle moeten hebben om daar gericht gebruik van te kunnen maken. 

Als de knieën gevaarlijk dicht bij het stuur komen, zijn ze toe aan een groter formaat, een jongensfiets 26 inch. Daar kunnen ze vaak mee toe tot aan het einde van de lagere schoolleeftijd. Als ze ongeveer twaalf jaar zijn. Dan begint het echte werk. 

Als ze niet al te snel een puber groeispurt krijgen, kunnen ze daar nog even mee door en ermee naar de middelbare school fietsen. Het betekent overigens wel dat ze een kleinere fiets hebben dan de meeste volwassenen, en die is in het verkeer minder goed zichtbaar. 

Brugklassers hebben nog niet veel fietservaring

Veilig Verkeer Nederland roept dan ook jaarlijks automobilisten op om vooral de brugklassers in het vizier te houden. Die hebben nog niet zoveel fietservaring in het verkeer als de ouderejaars. Vooral in de maand september, als het schooljaar nog maar net is begonnen, is deze groep het meest kwetsbaar. Ze zijn vooral gefocust op zichzelf en hun vriendjes, en soms zelfs hun mobiel.  

Eenzame fietsers zijn het echter niet. Ze moeten zich wel zelf een weg banen tegen de wind in. 

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.