Home » Reportage
Zwitserse weg via Pixabay.com

Het Zwitserse Vignet: een toegangsbewijs tot de prachtige wegen van het Alpenland

Zwitserland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, met hoge bergen, diepe meren en groene valleien. Zwitserland staat ook bekend om de infrastructuur. De Zwitserse wegen zijn een technisch hoogstandje, maar wie daar gebruik van wil maken, moet daarvoor een tolvignet kopen.

Het vignet

Het vignet is een sticker die je op de binnenkant van je vooruit moet plakken, als bewijs dat je de tol hebt betaald. Het vignet is verplicht voor alle voertuigen tot 3500 kilogram. Voor zwaardere voertuigen geldt een aparte belasting. Het vignet is 14 maanden geldig, van 1 december van het voorgaande jaar tot 31 januari van het volgende jaar. Er zijn geen vignetten met een kortere geldigheidsduur beschikbaar, dus ook als je maar een dag of een week in Zwitserland verblijft, moet je het bedrag voor een volledig jaar. Als je geen geldig vignet hebt, of als je het niet goed hebt aangebracht op je autoruit, kun je een boete krijgen van 200 Zwitserse frank (207 euro) plus de kosten van een nieuw vignet.

Ontstaan van het vignet

In 1985 werd in Zwitserland het vignet ingevoerd, als een manier om de kosten van het onderhoud en de uitbreiding van het wegennet te dekken. Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie, en ontvangt dus geen subsidies voor zijn infrastructuur. Bovendien is het bouwen en beheren van wegen in het bergachtige landschap veel duurder dan in een vlak land. Het vignet is daarom een belangrijk extraatje voor de Zwitserse overheid, jaarlijks levert het vignet namelijk ongeveer 350 miljoen euro op. Het geld wordt gebruikt om de kwaliteit en de veiligheid van de wegen te garanderen en het onderhoud van de vele tunnels van het land te financieren. Een van die tunnels is de beroemde Gotthardtunnel, een van de langste tunnels van Europa.

Hoe krijg je een vignet?

Hoe kun je aan zo’n vignet voor Zwitserland komen? Er zijn verschillende mogelijkheden om aan het vignet te komen. De makkelijkste manier is om het online te bestellen, bijvoorbeeld via de ANWB of op www.vignetteswitzerland.com/nl/. Je krijgt het vignet dan thuis gestuurd, of je kunt het afhalen bij een servicepunt. Het voordeel van online bestellen is dat je het vignet van tevoren kunt regelen en dat je bij de grenscontrole de snellere rijstrook kunt nemen. Je kunt het vignet ook kopen bij de grensovergangen, bij tankstations, postkantoren en verkooppunten van de Zwitserse Automobil Club. Het vignet is dan meteen geldig. Het nadeel is dat je soms in de rij moet staan, en dat je de wisselkoers in de gaten moet houden. Als je al in Zwitserland bent zonder vignet, kun je het beste zo snel mogelijk een vignet kopen bij een tankstation of een postkantoor om een boete te voorkomen.

Het vignet moet je op de juiste manier op je voorruit plakken, zodat het goed zichtbaar is. Je mag het niet op een andere plek plakken of los meenemen. Je mag officieel ook geen verlopen vignetten op je ruit laten zitten en dient deze te verwijderen zodra het vignet verlopen is. Het vignet is zo ontworpen dat het niet kan worden verwijderd zonder dat het beschadigd raakt. Je kunt het vignet dus niet overdragen aan een ander voertuig. Als je een nieuwe voorruit krijgt, als je je vignet verliest of beschadigt, moet je een nieuwe kopen.

Het vignet voor Zwitserland is belangrijke voorbereiding voor wie met de auto of de motor naar of door het Alpenland wil reizen. Maar het is ook een investering in de kwaliteit en de veiligheid van de wegen, die je een onvergetelijke rit door een prachtig landschap oplevert.

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.