Home » Reportage

Hoe de eerste iPhone de smartphone-industrie revolutioneerde

In september 2023 kondigde Apple de nieuwste iPhone aan: De iPhone 15. De beroemde smartphone is voor velen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De eerste iPhone, ontworpen door tech-pionier Steve Jobs, stamt uit 2007.

Apple

Moederbedrijf Apple, dat achter het ontwikkelen van de iPhone zit, werd op 1 april 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het bedrijf richtte zich aanvankelijk alleen op de ontwikkeling van computers en hun eigen besturingssysteem, macOS. Eind jaren 70 kreeg het bedrijf naamsbekendheid door het succes van de Apple II, een van de eerste succesvolle personal computers ter wereld. Apple speelde daarmee een grote rol bij de opkomst van de pc-markt. Ondanks deze successen stond Apple eind jaren 90 op de rand van de afgrond, het bedrijf was bijna failliet. Dankzij een investering van Microsoft werd Apple gered en kon het verder met het ontwikkelen van computers. Na 2000 begon Apple zich ook te richten op andere producten en inmiddels staat het bedrijf bekend om hun iPod, iPad, Apple TV, Apple Watch en nog vele andere tech-producten.

iPhone

Op 9 januari 2007 onthulde Steve Jobs de eerste iPhone tijdens de Macworld conventie in San Francisco. De telefoon was jarenlang in het diepste geheim ontwikkeld om te voorkomen dat concurrenten de nieuwe technologie konden stelen. Het doel van de eerste iPhone was om smartphones toegankelijk te maken voor het grote publiek, wat aardig lukte. Op 29 juni 2007 werd het toestel gelanceerd en kon door consumenten aangeschaft worden voor 499 dollar. In het eerste weekend waren er al 270.000 iPhones verkocht. 

Revolutie van de smartphone 

Apple tilde met de iPhone het niveau van smartphones flink omhoog. Vóór de iPhone waren mobiele telefoons vaak groot en lomp en werden naast bellen enkel gebruikt voor het versturen van e-mails. De bediening was vaak nog een combinatie van fysieke knoppen en een touchscreen en de software waar de telefoon op draaide, was. De iPhone veranderde dat allemaal en kwam met een elegant nieuw ontwerp met een touchscreen die bijna de gehele voorkant in beslag nam. Het touchscreen van de iPhone was vele malen beter dan die van concurrenten, de gebruiker kon veel gemakkelijker swipen, tikken en zoomen.

Naast het ontwerp en touchscreen zorgde ook het besturingssysteem van de iPhone ervoor dat de mobiele telefoon aantrekkelijker werd. Het door Apple zelf ontwikkelde besturingssysteem (iOS) was simpel ontworpen, gebruiksvriendelijk en zat boordevol functies waarmee het zich sterk onderscheidde van de concurrentie. In 2008 kwam de tweede generatie iPhone uit. Met die generatie iPhones werd ook de Apple App store gelanceerd. Deze nieuwe functie zorgde ervoor dat gebruikers makkelijk nieuwe applicaties op de telefoon konden zetten en tegelijk dat ontwikkelaars vrij eenvoudig die applicaties voor de iPhones konden maken en distribueren. 

De iPhone nu

Apple bleef de iPhone verder ontwikkelen en is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze maatschappij. Sinds de lancering van de eerste iPhone verkocht Apple circa 2,6 miljard iPhones en zijn er vandaag de dag meer dan een miljard actieve iPhone gebruikers. 

Maar aan de iPhones kleeft voor veel mensen wel een groot nadeel: de prijs. Nieuwe telefoons kosten vaak honderden euro’s. En dat terwijl de levensduur van iPhones lange tijd niet superhoog was. De ontwikkelingen van zowel de hardware als software gingen jarenlang zo snel, dat veel mensen zich genoodzaakt zagen om elke paar jaar de nieuwste versie van de iPhone te kopen. Duur voor de consument, maar ook voor de planeet natuurlijk. En dan hebben we het nog niet over de hoge kosten voor mensen van wie de iPhone onverhoopt een keer stuk gaat. 
Gelukkig neemt de levensduur van iPhones snel toe. Uit een bericht van het AD van 18 april 2016 bleek dat Apple zelf uitging van een levensduur van slechts drie jaar voor de iPhones. In een bericht in dezelfde krant 5 juli 2020 werd geschreven dat de fabrikant die levensduur met twee jaar had gerekt. 

Hoewel nieuwe iPhones vaak redelijk prijzig zijn, kunnen gebruikers tegenwoordig ook refurbished iPhones kopen. Dit zijn gebruikte iPhones, die zijn nagekeken en opgeknapt waardoor ze een tweede leven kunnen krijgen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en zorgen ervoor dat steeds meer mensen wereldwijd zich een iPhone kunnen veroorloven. Daarnaast gaan de apparaten dus ook nog eens éxtra lang mee. Dankzij de iPhone zijn mobiele smartphones populair en toegankelijk geworden bij het grote publiek en sindsdien heeft deze gadget ons dagelijks levens flink veranderd. 

afbeelding: Pexels.com

Partners: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.