Home » Reportage
geschiedenis hoortoestellen

Hoe ziet de geschiedenis van de audicien in elkaar?

De geschiedenis van de audicien is eigenlijk ook de geschiedenis van het hoortoestel. En dat is een lange geschiedenis, want het hoortoestel stamt zelfs helemaal uit de 17e eeuw, zie hier meer daarover. Hieronder vertellen wij je verder alles over het hoortoestel en de audicien. 

Voor het eerst een gehoorapparaat

We beginnen in de 17e eeuw. Rondstreeks 1600 werden de eerste gehoorapparaten uitgevonden. Al heetten deze wonderlijke apparaten rond deze tijd nog ‘oortrompet’. Dit apparaat lijkt in niets op de moderne gehoorapparaten die wij kennen. Deze oortrompet heeft wat weg van een trompet, maar in plaats van op de mond, kon een slechthorende de hoorn tegen het oor houden, waardoor geluiden beter te horen waren.. De hoor trompetten werden van verschillende materialen gemaakt en boden daadwerkelijk uitkomst voor slechthorenden. Echter waren de oor trompeten zeer groot en daardoor ook zeer aanwezig. Niet echt aantrekkelijk om te gebruiken dus. Mede daarom werd er al snel gezocht naar kleinere, praktischere en mooiere oplossingen om de ‘oortrompet’ te vervangen. 

Gehoorverlies oplopen in de 19e eeuw

Aan het begin van de 19e eeuw begonnen de hoorapparaten zich steeds verder te ontwikkelen. Waar gehoorverlies oplopen in de voorgaande eeuwen vaak betekende dat je buiten de samenleving viel, veranderde dit langzaam. Gehoorapparaten worden vanaf deze eeuw kleiner en decoratiever gemaakt. Hierdoor zag niet iedereen direct dat iemand aan gehoorverlies leed. In de 20e eeuw brak dan daadwerkelijk een nieuw tijdperk aan. De elektriciteit werd ontdekt en dus was er ineens veel meer mogelijk. Zo werd in 1878 bijvoorbeeld de microfoon uitgevonden, die geluiden kan versterken. Langzaamaan wordt het voor slechthorenden makkelijker om om te gaan met hun beperkingen. 

De eerste audiciens openen

Rondstreeks 1900 vindt dan ook daadwerkelijk een revolutie plaats in Europa, dus ook in Nederland. Mede hierdoor openen langzaam ook de eerste audiciens en de eerste verkopers van hoortoestellen. Bedrijven als Van Boxtel beginnen hoortoestellen van onder andere Philips te verkopen halverwege de 20e eeuw. Ook groeit de markt voor hoortoestellen met rap tempo. 
Ook de hoortoestellen veranderen. Er worden steeds meer en steeds kleinere hoortoestellen geproduceerd die steeds toegankelijker zijn voor een groeiende markt. Zo wordt in de jaren 60 het eerste hoortoestel gelanceerd dat achter het oor verdwijnt. Oftewel, een hoortoestel dat nauwelijks meer zichtbaar is. Tevens blijven de hoortoestellen zich ontwikkelen. Door toenemende welvaart beginnen ook steeds meer slechthorenden daadwerkelijk gebruik te maken van hoortoestellen aangeboden door audiciens. 

De lancering van digitale toestellen

De lancering van nieuwe, digitale hoortoestellen luidde ook een nieuw tijdperk in de wereld van de audiciens in. Analoge toestellen worden veelal vervangen door digitale toestellen aangestuurd door computerchips. De hoortoestellen kunnen zich nu aanpassen aan het geluid van de omgeving. Ook blijven de hoortoestellen almaar kleiner worden. Inmiddels zo klein als een vingertop, een grote verbetering in vergelijking met de grote hoorns van een eeuw geleden. Tevens kunnen gehoorapparaten steeds meer. Zo kun je streamen via je gehoorapparaten, vangen ze alle geluiden op en werken ze met bluetooth. Zo verandert ook de winkel van de audicien. Gehoorapparaten worden steeds aantrekkelijker en bovendien steeds toegankelijker. 

Gehoorverlies oplopen vandaag de dag

Door de jaren heen heeft de audicien en parallel het gehoorapparaat veel veranderingen doorgemaakt. De audicien van vandaag de dag lijkt in niets meer op de eerste audicien. Met nieuwe en moderne technieken zijn bijna alle gehoor aandoeningen op te sporen. Bovendien kunnen de steeds kleinere gehoorapparaten in veel gevallen uitkomst bieden. Mede hierdoor is de audicien niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Al is de vraag hoelang dat nog duurt. Door toenemende online mogelijkheden zien we over zoveel jaar misschien alleen nog maar audiciens online. 

Partners: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.