Home » Reportage
Vliegend tapijt

Tapijten verrichtten wonderen

Magische tapijten vormden een opvallende rol in de middeleeuwse literatuur van het Midden-Oosten. Zo vertelden Arabische volksverhalen in de achtste eeuw hoe Prins Hussein op een markt in India een magisch tapijt op de kop tikte. Het vloerkleed zag er niet uit, maar wanneer prins Hoessein erop plaatsnam kon hij zich in oogwenk naar een willekeurig andere plek verplaatsen.

Salomon en zijn tapijt

Hoe deze transportatie tot stand kwam, werd er evenwel niet bij verteld. Een beroemder vloerkleed is daarom wellicht het magisch tapijt van koning Salomon. De van de Bijbel bekende Israëlische koning, die leefde in de eerste v Chr.,kon met zijn tapijt overal heen vliegen waar hij wilde. En dat met een ongekende snelheid, zeker voor zijn tijd.  Als hij ’s ochtends opstond en het vliegend tapijt pakte vanaf zijn geboortestad Jeruzalem, landde nog hij voor het ontbijt in Damascus. Als hij snel doorvloog was hij op tijd voor de lunch in Iran.

Vogels boden bescherming tegen de zon

Salomons gigantische tapijt was honderd kilometer lang en honderd kilometer breed. Het karpet was groot genoeg voor zijn leger van lijfwachten  en slaven die hij regelmatig meenam op zijn reizen. De wind hielp hem de koers te bepalen. Om hem te beschermen tegen de hitte van de zon vormden overvliegende vogels een levend zonescherm.

Salomon vloog erop los

De reizen van Salomon waren niet lang niet altijd diplomatieke missies. Volgens de verhalen maakte de koning niet alleen naam met zijn rijkdom en wijsheid, ook zijn menselijke natuur was bekend in het Midden-Oosten. Salomon hield er namelijk een keur aan buitenlandse buitenechtelijke vrouwen op na. Zijn vliegende tapijt kwam hem goed van pas bij het opzoeken van een van zijn vele minnaressen. Onduidelijk is of deze vrouwen vielen voor zijn geld, zijn wijsheid of voor zijn vliegende vloerkleed. Liefhebbers van Salomons-achtige tapijtenkunnen bij webkarpet in ieder geval terecht voor kleden op de vloer, of aan de wand.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Partners: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.