Home » Reportage
Vreemde diëten

Vier bizarre diëten van vroeger

Wanneer je van plan bent om af te vallen doe je vaak een beroep op experts. Over wat de beste manier is om je gewicht om laag te krijgen, lopen de meningen sterk uiteen. Daardoor verschijnen er de laatste jaren steeds meer diëten, met de meest uiteenlopende adviezen. Dit is echter geen recent fenomeen, in de eeuwen daarvoor bedacht men ook al de meest vreemde eetadviezen. Sommige diëten uit het verleden zijn te gek voor woorden en soms wel levensgevaarlijk. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. 

1. Arsenicum 

Arsenicum is puur vergif, iets waar je ver bij uit de buurt moet blijven. Maar daar dachten de kwakzalvers in de negentiende eeuw anders over. Zij kwamen met pillen op de markt met daarin een beetje arsenicum. De pil zou helpen bij het afvallen. Natuurlijk hielpen deze pillen hier niet bij, in plaats daarvan vergiftigden ze hun gebruikers. Daarnaast werd het in de negentiende eeuw ook nog eens aanbevolen om je gezicht met arsenicumzeep te reinigen. Het resultaat zou een volmaakte tint zijn. 

2. Lintwormen

In het Victoriaanse tijdperk was het leven niet gemakkelijk voor vrouwen. Om aan het schoonheidsideaal tussen 1830 en 1900 te voldoen moest je een extreem slanke lijn hebben. Vandaar dat de wat gezettere vrouwen een pilletje kochten met daarin een lintworm. Deze parasiet zou dan lekker met je mee-eten in je maag. Dit leverde bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid op, maar toen dacht men dat dit waren juist goed voor het afvallen zou zijn. Het is nooit vastgesteld dat er daadwerkelijk een lintworm in een dergelijk pilletje zat, maar het was destijds net zo populair als nu een fjallraven rugzak. Ze zeggen dat zelfs Elvis Presley in de jaren dertig van de vorige eeuw zulke pilletjes gebruikte evenals Maria Calla (een operaster in de jaren vijftig). 

3. Narcose

Wanneer je onder narcose bent, kan je natuurlijk niet eten. In de jaren zeventig kwamen ze daarom met het dieet ‘Sleeping Beauty’. Mensen met overgewicht lieten zich daarbij dagenlang onder narcose brengen zodat ze niks aten. Wanneer je slaapt heb je geen last van honger en bij het wakker worden ben je zowat een zware fjallraven rugzak lichter. Mooie methode, maar gezond is het natuurlijk niet. 

4. Wijn en eieren 

Alles op het gebied van mode lees je in de Vogue. Een artikel over de iconische rugzak fjallraven kanken valt niet op, maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw stond er een wel heel bijzonder dieet in het blad. Het ging hier namelijk om een zogenaamd wijn en eieren dieet. Het advies was om voornamelijk eieren te eten en wijn te drinken. Als avondeten mocht je bijvoorbeeld een kopje zwarte koffie drinken en een biefstukje eten en daarna nog meer wijn drinken. Je zou dan 2,5 kilo in drie dagen verliezen. Vermoedelijk ging het hierbij om een grap, want aan te raden is het zeker niet. 

Partners: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.