Home » Reportage
retro tv

Waarom hebben wij tijdens coronacrisis zo’n behoefte aan retro tv?

RTL 4 heeft onlangs ‘De Zwakste Schakel’ terug van stal gehaald en SBS 6 heeft hetzelfde gedaan  met het populaire programma Man Bijt Hond. Heimwee TV op NPO 2 scoort met het uitzenden van programma’s zoals: Zeg’ns aa en Oppassen. Waarom willen we zo graag programma’s uit het verleden zien tijdens de coronacrisis? 

Verlangen naar nostalgie 

Doordat we de afgelopen periode veel binnen moesten blijven en er niet veel ontmoetingen in zaten met familie en vrienden was het voor de meeste van ons geen fijne periode. Hierdoor verlang je volgens de Nederlandse wetenschapper Tim Wildschult automatisch naar goede ouwe tijden. Een tijd waarin je nog gewoon elke werkdag met je waterdichte rugzak naar het werk vertrok. Wildschult heeft onderzoek gedaan naar dit verschijnsel aan de Britse universiteit van Southampton. Hij concludeert dat nostalgische gevoelens vooral opduiken als iemand vervelende dingen meemaakt. Zoals bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Een rare tijd, waarin je een beetje heimwee krijgt naar vroeger. 

Rustig tempo 

Televisiekijken kan dan voor de nodige afleiding zorgen, maar in veel programma’s wordt juist gesproken over de crisis. Zelfs in een reclame over een anti diefstal rugzak of leren rugzak kan het woord corona opduiken. Vandaar dat mensen behoefte hebben aan iets wat helemaal ergens anders over gaat. Bovendien hebben de programma’s van vroeger als voordeel dat ze een veel lager tempo hebben. Iets wat veel mensen in deze snelle tijd waarderen. Vooral de oudere generatie heeft veel moeite met de snelle maatschappij. Herkenning van de dingen van vroeger geeft daarbij houvast. 

Warmte 

Daarnaast roepen de programma’s natuurlijk prettige herinneringen op. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder werkt het zo dat als je het vroeger erg leuk vond om met hele gezin iets te kijken het bewuste programma je ook later een fijn moment bezorgt. Tot slot is het zo dat nostalgische series uit de jaren ’80 en ’90 een stuk vriendelijker zijn dan de series van nu. Je ziet minder geweld voorbij komen. De verwarrende tijd waarin we nu leven doet ons verlangen naar de warmte van toen. 

Partners: 

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Archeologie Magazine

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.