Home » Reportage
woontrends

Woontrends van de afgelopen 5 jaar tot nu

Veel mensen denken dat geschiedenis alleen te maken heeft met gebeurtenissen van minimaal tientallen jaren geleden. Dat is echter niet het geval: de dag voor vandaag is zelfs al geschiedenis. Hoewel we regelmatig naar het verre verleden grijpen, is het soms juist leuk om de hedendaagse geschiedenis onder de loep te nemen.

Laten we daarom eens kijken naar woningen en hun interieur: het aantal verbouwingen in Nederland schiet omhoog en dat is niet voor niets. Ook plannen met het interieur van je huis? In dit artikel beschrijven we de meest trendy woontrends van 2015 tot en met 2020, waarbij er meubels en accessoires uit ieder jaartal terug te zien zijn. Interessant als inspiratie wanneer je zelf aan de slag gaat.

Woontrends in 2015: dit was er hip

In 2015 was een van de meest populaire woonstijlen de monochroom-stijl. In deze trend stond een kleurenpalet van zwart en witte meubels en accessoires centraal. Een interieur met een industriële touch was helemaal van deze tijd. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van zwarte stalen lampen, deurklinken en zelfs deuren, iets wat we anno 2020 ook veelvuldig zien. Ook zwart schakelmateriaal van De Oude Schakelaar is iets wat zowel in 2015 prima kon en vandaag de dag een prima aanvulling is op een trendy interieur. Daarnaast stond 2015 in het teken van plaids, kussentjes en vloerkleden met print. Die woontrend wordt ook in 2020 doorgezet.

Interieurtrends in 2016: back to the seventies

Wat grappig is, is dat men regelmatig teruggrijpt naar interieur van jaren eerder. In 2016 werden er bijvoorbeeld veel woonaccessoires vanuit de jaren 70 gezien. Hierbij draaide het voornamelijk om warme kleuren, accessoires in aardse tinten en de meest machtige stoffen zoals suède en zelfs fluweel. Deze materialen kleurden paars, donkerrood en okergeel; warme kleuren die afwisselden met donkere en frisse tinten. ‘Dark & light’ bleek een interessant thema te zijn in 2016 waarbij koud met warme kleuren gecombineerd werden. In 2020 zien we wederom warme kleuren terug; nu meer in een boho interieur met natuurlijke materialen.

Woontrends in 2017: natuur in huis

De natuur in huis halen deden we in 2017 al en is dus niet per se iets van dit jaar. Natuurlijke kleuren zoals mosgroen, terracotta en lavendel kwamen langzaam maar zeker het interieur in. Hierbij werden luxe materialen in warme kleuren gecombineerd met zachte poedertinten en een andere opvallende trend: felle kleuren. Dat is bijzonder, omdat de rest van 2017 zo in harmonie lijkt te zijn. Met felle kleuren werd onder andere felgeel of felblauw bedoeld in combinatie met een witte basis en strakke details. Kortom: in 2017 gingen we voor een heel modern interieur of juist voor een hele rustige vibe met warme kleuren en romantische sferen waarin de natuur centraal stond. Dat laatste zien we vandaag de dag nog steeds veel terug in inrichtingen van huizen.

Interieurtrends in 2018: industrie en natuur

In 2018 werden twee trends van eerdere jaren met elkaar gecombineerd: een industrieel interieur werd de norm waarbij wederom de natuur in huis werd gehaald. Dit jaar draaide het niet alleen om natuurlijke kleuren en tinten, maar ook voorzichtig al iets meer om natuurlijke materialen en heel veel planten. Steeds meer mensen kozen voor een zogeheten urban jungle; een woning vol planten en groen. Waar we in 2020 massaal weg zijn van natuurlijke materialen zoals rotan en bamboe zien we dat in 2018 daar een basis voor is gelegd. Het thema ‘wonen en leven in harmonie’ stond centraal en dat is goed te zien in de keuze voor meubels, accessoires en kleuren.

Woontrends in 2019: natuurlijke materialen combineren met metaal

Het industriële tintje zagen we in 2019 ook nog terug in huizen: 2019 is namelijk het jaar waarin rauwe materialen zoals onbewerkt hout gecombineerd werden met classy materialen zoals messing en koper. Ook werden de kleuren iets donkerder om voor een stijlvol geheel te zorgen. Kleuren zoals zwart, donkerbruin en donkerrood werden niet geschuwd. Ook hierin passen hele moderne meubels en accessoires, zoals zwart schakelmateriaal, zwarte lijsten en een visgraatvloer. Wat bijzonder is, is dat er in 2019 nog een hele andere opvallende trend te spotten was: Arctic Blue met gebruik van veel ijsblauw en wit. Dat is wel even wat anders dan de eerste trend van 2019.

Interieurtrends in 2020: duurzaamheid en romantiek

Tot slot is 2020 aan de beurt: dit jaar zijn alle ogen weer gericht op de urban jungle. Het verschil is dat we in 2020 ook wat meer voor de gekleurde planten gaan. Planten passen helemaal binnen de huidige duurzame samenleving; duurzaamheid zien we namelijk ook terug in het interieur. Dat betekent dat je kiest voor natuurlijke materialen die jaren mee kunnen. Denk aan meubels van bamboe, rotan en hout. Ook marmer is weer vaker terug te zien in keukens en woonkamers. En tweedehands? Daar zijn we helemaal niet vies van in 2020: des te unieker en duurzamer een meubelstuk is, des te beter. Daarom zien we veel meubels uit de jaren 60 en 70 terug.

Partners: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.