Home » Tips
Nineveh Rijksmuseum van Oudheden

Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

2700 jaar geleden was Nineveh, in het huidige Irak, de grootste stad ter wereld. Nu staat de (vaak) vergeten stad van 20 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 in de schijnwerpers in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

9000 jaar geschiedenis van Nineveh

De geschiedenis van Nineveh wordt verteld aan de hand van 250 archeologische vondsten. Die bestrijken meer dan 9000 jaar geschiedenis. Van de allereerste bewoning van Nineveh tot het gewelddadige einde van de stad in 612 voor Christus. In de tentoonstelling zijn vooral veel reliëfs te zien. Afkomstig van grote gebouwen in Nineveh, vertellen de eveneens grote reliëfs verhalen over het leven  in de stad. Daarnaast zijn er kleitabletten uit de oudste bibliotheek ter wereld, imposante beelden van de gevleugelde stieren, een gouden dodenmasker, zeldzaam ivoren inlegwerk, wapentuig en sieraden. Al die voorwerpen zijn afkomstig uit verschillende internationale musea, waaronder het British Museum, het Musée du Louvre en het Metropolitan of Art. Het komt nauwelijks voor dat zo'n grote collectie voorwerpen uit het oude Nineveh bij elkaar wordt gebracht. 

Foto en filmmateriaal

Het Rijksmuseum van Oudheden geeft ook aandacht aan de verhalen over de opgravingen in Nineveh. Met originele foto’s en filmmateriaal worden de opgravingen van de negentiende en twintigste eeuw in beeld gebracht, inclusief de verhalen over hebzucht en zelfs spionage.

Ook de moderne tijd is niet vergeten. Tijdens de strijd om Mosul in 2016 werden een aantal rijk versierde wanden van de ruïnes van een paleis vernietigd. Een internationaal onderzoeksteam, met daarin onderzoekers van de TU Delft, heeft die wanden in kleur en 3D gereconstrueerd.

UNESCO patronage

De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) heeft patronage verleend voor deze tentoonstelling. Daarmee erkent de UNESCO het belang van de tentoonstelling. Het Rijksmuseum van Oudheden is het eerst Nederlands museum dat patronage van de UNESCO ontvangt.

Meer weten?

De tentoonstelling Nineveh is 20 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Meer weten? Kijk op de website van het Rijksmuseum van Oudheden voor openingstijden, maar ook voor speciale activiteiten tijdens de tentoonstelling.

Meer inspiratie