Home » Tips
Maarten Engeltjes

Rijkdom van de oude muziek

Pergolesi schreef zijn beladen Stabat Mater op zijn sterfbed. Hij zocht met dit werk in zijn tijd en zijn taal naar uitdrukking voor het verdriet en de eenzaamheid van de moeder Maria, staande aan het kruis. Op zondagavond 1 oktober opent countertenor Maarten Engeltjes met dit troostrijke werk de serie Oude Muziek van Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Daarnaast klinken werken van Vivaldi, die in 1738 zelf naar Amsterdam reisde om een feestelijk concert op te voeren voor het 100-jarig bestaan van de Schouwburg.


In totaal zijn er maar liefst 12 concerten in de serie Oude Muziek komend seizoen. Met o.a. Capella de la Torre, RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin en Concerto Copenhagen.


Xavier Vandamme


Collegereeks door Xavier Vandamme


Voorafgaand aan vier concerten organiseert het Muziekgebouw een college in de Grote Zaal. Docent is Xavier Vandamme, directeur van het toonaangevende Festival Oude Muziek. Ieder college behandelt een ander thema, zoals mythes rond Engelse muziek en de kunst als politieke strategie. De colleges – die elkaar mooi aanvullen – schetsen zo de rijkdom van de oude muziek.


Meer informatie over de concerten en collegereeks: www.muziekgebouw.nl/oudemuziek