Onthoofdingen in de Hofstad - Ronald Prud’homme van Reine

Win het boek: Onthoofdingen in de Hofstad - De val van de Oldenbarnevelts

Deze winactie is gesloten

Johan van Oldenbarnevelt was de grondlegger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Tientallen jaren speelde hij een hoofdrol op het terrein van de Europese politiek. Zijn executie op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag was een schokkende gebeurtenis.

Duidelijk is dat prins Maurits de drijvende kracht achter zijn arrestatie was. In 1623 beraamden Oldenbarnevelts zoons Reinier en Willem een aanslag op de prins, die ternauwernood mislukte. Dat leidde tot de onthoofding van Reinier in Den Haag en een levenslange ballingschap van Willem in Brussel. Prins Maurits leek met de uitschakeling van zijn tegenstanders de eindoverwinnaar van het conflict, maar postuum trok Johan van Oldenbarnevelt aan het langste eind.

Het verhaal van het dubieuze proces en de executie van Johan van Oldebarnevelt en zijn zoon Reinier. Het boek laat zien welke rol het huis van Oranje speelde en hoe dit verhaal kon uitgroeien tot een heldenepos. IsGeschiedenis mag 5 exemplaren van het boek weggeven!

Wat moet je doen?

Vul voor 10 juni 2019 ons winactieformulier in onder vermelding van ‘Oldebarnevelt’. Vertel ons op welke moment, volgens jou, Johan echt geschiedenis heeft geschreven!

DOE MEE

Ronald Prud’homme van Reine is historicus. Hij schreef eerder biografieën over Michiel de Ruyter, de gebroeders Tromp en Piet Hein. Daarna verschenen van hem Zeehelden. Opkomst en ondergang van Nederlands gouden vloot (2009), Moordenaars van Jan de Witt (2013) en Liever niet de lucht in (2016), over de zelfmoordactie van Jan Carel van Speijk. Daarnaast schrijft hij ook voor Geschiedenis Magazine.

Voorwaarden:

De winactie loopt van 23 mei tot 10 juni 2019 De winnaars ontvangen bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Inzendingen mogen worden gebruikt in berichtgeving van IsGeschiedenis, en op sociale media. Inschrijving voor de IsGeschiedenis nieuwsbrief is verplicht voor deelname.