1 juli jarig: Amy Johnson

Ze was de eerste vouw die solo van Engeland naar Australië vloog en vestigde in haar carrière als pilote vele records. Ondanks haar tragische dood in 1941, staat ze nog steeds bekend als de bekendste Britse pilote. Amy Johnson werd geboren op 1 juli 1903.

Johnson groeide op in Yorkshire, Engeland. Na de middelbare school vertrok ze naar de Sheffield University, waar ze haar bachelor in de economie behaalde. Hierna vertrok ze naar Londen waar ze als secretaresse werkte. In Londen werd haar belangstelling voor vliegen gewekt en werd ze lid van de ‘London Aeroplane Club’, waar ze in 1929 haar vliegbrevet haalde. Vaak wordt gedacht dat Johnson de eerste vrouwelijke pilote was, maar dit is niet het geval. Wel was ze de eerste vrouw die het hoogste brevet voor vliegers haalde.

Aanvankelijk was vliegen vooral een hobby voor Johnson, maar het werd al gauw een serieuzere bezigheid. Zo kocht ze een tweedehands vliegtuigje, waarmee ze in mei 1930 wereldberoemd werd, door als eerste vrouw van Engeland naar Australië te vliegen. In de jaren ’30 zette ze nieuwe records voor de reizen tussen Engeland en Japan, en Engeland en Kaapstad. In 1932 trouwde ze met de Schotse piloot Jim Mollisson en met hem vloog ze onder andere naar Amerika. Het huwelijk duurde echter niet lang, in 1938 scheidde het stel. 

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het voor Johnson ook gedaan met commerciële vluchten. Ze voegde zich bij de Britse Air Transport Auxiliary, een burgerorganisatie waarbij piloten gevechtsvliegtuigen vanuit fabrieken naar militaire bases over de hele wereld vlogen. Johnson kon de organisatie echter maar kort van dienst zijn. Ze stortte met haar vliegtuig neer in de Theems, op 5 januari  1941, tijdens een eenvoudige vlucht. Haar lichaam werd nooit gevonden en haar dood werd met mysterie omhuld.

In  1999 verklaarde voormalig soldaat Tom Mitchell echter dat hij Amy’s vliegtuig uit de lucht had geschoten, nadat ze het goede wachtwoord niet wist te geven, dat werd gebruikt om te verifiëren dat een piloot Brits was en het niet om een vijandig vliegtuig ging. Het protocol schreef dan voor dat het vliegtuig moest worden neergehaald. Amy Johnson werd 37 jaar oud.

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Landen: 

Personen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!