Home » Inhoudelijke tags

WOII

Adolf Hitler verleent in maart 1941 het IJzeren Kruis 2e klasse aan Hanna Reitsch
Reportage - 29 mei 2024

Hanna Reitsch, wordt gezien als een van de meest opmerkelijke vliegeniers van haar tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte haar carrière echter nauw verweven met het naziregime…

 Lyudmila Pavlichenko met haar geweer in een loopgraaf
Reportage - 29 mei 2024

Na de Tweede Wereldoorlog ging Lyudmila Pavlichenko de geschiedenis in als de beste vrouwelijke sluipschutter ooit. Ze werd ook een prominent figuur in de Sovjetpropaganda in de westerse wereld.

Joodse Raad en Marie Stoppelman
Reportage - 28 mei 2024

De Joodse arts Marie Stoppelman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met kamparts Josef Mengele te werken. Wat is haar verhaal?

Lise de Baissac in de SOE
Reportage - 28 mei 2024

Lise de Baissac was de eerste vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog per parachute in bezet Frankrijk werd gedropt. Ze was een van de 'D-Day Girls'.

Kampbewaakster Irma Grese.
Reportage - 15 mei 2024

De 22-jarige Irma Grese was een van de beruchtste, gevreesde en vooral meest sadistische bewakers die ooit in een naziconcentratiekamp heeft gediend.

Verzetsstrijdster Esmée Adrienne van Eeghen.
Reportage - 15 mei 2024

Esmée van Eeghen was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Nederlandse verzet, maar haar motieven werden al snel in twijfel getrokken toen ze een liefdesrelatie kreeg met een Duitse officier...

Kasteel Wewelsburg
Nieuws - 8 mei 2024

Kasteel Wewelsburg was doordrenkt met symboliek en mysterie en belichaamde de duistere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Gekapseisde Blücher
Nieuws - 12 mrt 2024

Een honderd jaar oud Noors fort bracht op 9 april 1940 een van de modernste Duitse oorlogschepen tot zinken.

WASP en Flying Fortress
Nieuws - 6 mrt 2024

Vrouwen vervulden tijdens de Tweede Wereldoorlog cruciale rollen in het leger. Hun bijdragen waren essentieel voor de geallieerde inspanningen.

collectie arbeidsinzet nationaal archief
Nieuws - 29 nov 2023

Het Nationaal Archief in Den Haag heeft de collectie Nederlandse Arbeidsinzet van het Rode Kruis online gezet.

Franse verzetsstrijders Maquis FTP bij Chateauneuf-de-Bordette, 1944.jpg
Nieuws - 23 aug 2023

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het Franse Verzet het heft in eigen handen en executeerde tientallen Duitse krijgsgevangenen.

Spitfire V1
Reportage - 22 mrt 2023

De V1, de ‘vliegende bom’ door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog tegen Groot-Brittannië werd ingezet, was een grote uitdaging voor de Britse luchtverdediging. De Britse luchtmacht en de schutters van het luchtafweergeschut moesten creatieve oplossingen verzinnen om de vliegende bommen neer te halen. Eén van de methodes waarmee de Britse luchtmachtpiloten de V1 probeerden neer te halen, was door de bommen met de vleugel van hun vliegtuig aan te tikken, in een poging het gevaarte zo uit koers te brengen en neer te laten storten.

Pagina's

Abonneren op WOII