Joseph Pulitzer

10 april jarig: Joseph Pulitzer

De naam Joseph Pulitzer wordt meestal in verband gebracht met de ‘Pulitzer-prijs’. Deze prijs wordt sinds 1917 jaarlijks uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie geleverd hebben op het gebied van journalistiek, fotografie, literatuur of muziek. Maar wie was de naam naar wie deze prijs vernoemd is eigenlijk? Joseph Pulitzer werd geboren op 10 april 1847 in de Hongaarse stad Makó.


Joseph Pulitzer was de zoon van de welgestelde graanhandelaar Philip Pulitzer en diens vrouw Louise Berger. Hij werd thuis onderwezen door privéleraren en leerde onder andere Duits en Frans. Pulitzer wilde graag in militaire dienst, maar vanwege zijn slechte ogen en zwakke gezondheid werd hij niet toegelaten. Toen hij in 1864 Hongarije verliet en naar de Verenigde Staten trok, vocht hij als soldaat mee in de Amerikaanse Burgeroorlog. Na de oorlog vestigde hij zich in St. Louis, waar zeer veel Duitsers woonden.


In St. Louis had Pulitzer diverse baantjes, tot hij bij een potje schaken in een bibliotheek twee redacteuren van The Westliche Post ontmoette. Het gesprek resulteerde uiteindelijk in een baan als journalist voor Pulitzer bij deze Duitstalige krant. Hij kreeg al snel een reputatie als onvermoeibare en hardwerkende journalist. Toen het financieel minder ging met de krant, kreeg hij het aanbod om uitgever te worden. Daarna ging het hem voor de wind, Pulitzer werd een bekende naam in de journalistieke wereld en in 1878 werd hij eigenaar van St. Louis Dispatch, die hij samenvoegde met Post, waardoor de krant uitgroeide tot de belangrijkste krant van St. Louis.


Op 10 mei 1883 kocht Pulitzer een New Yorkse ochtendkrant, The World. Al snel wist hij deze krant tot de journalistieke stem van de Democratische Partij in Amerika te maken. Verder richtte hij ook een avondkrant op, The Evening World. De kranten van Pulitzer werden vooral beroemd vanwege het combineren van onderzoeksjournalistiek enerzijds en publiciteitsstunts en sensatie anderzijds. Hij deed dit vooral om de verkoopcijfers te stimuleren. Daarnaast introduceerde hij de krantenstrip, sportkaternen en modebijlagen. Dit type krant, bekend als ‘Yellow Press’, was zowel informatief als vermakelijk.


In 1887 moest Pulitzer zijn taken grotendeels opgeven omdat zijn gezondheid snel achteruit ging en hij zo goed als blind geworden was. In de jaren voor zijn dood doneerde hij geld aan de Columbia Universiteit zodat daar een speciale journalistieke opleiding kon worden gecreëerd. Hij overleed op 29 oktober 1911 aan boord van zijn jacht. Ter ere van zijn donatie en verdiensten voor de Ameriknse journalistiek besloot de Columbia Universiteit de Pulitzer Prijs in het leven te roepen. 

Bronnen

- Encyclopedia Britannica, Joseph Pulitzer

- World Biography, Pulitzer-Joseph

- History of American Journalism, Joseph Pulitzer in history (…)

- Pulitzer.org, Biography

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Pulitzer, 1904 

 

Leestips - Boeken

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

The Lincoln Highway - Coast to Coast from Times Square to the Golden Gate
The Lincoln Highway - Coast to Coast from Times Square to the Golden Gate

€ 20.95

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.