Joseph Pulitzer

10 april jarig: Joseph Pulitzer

De naam Joseph Pulitzer wordt meestal in verband gebracht met de ‘Pulitzer-prijs’, die sinds 1917 jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie geleverd hebben op het gebied van journalistiek, fotografie, literatuur of muziek. Joseph Pulitzer werd geboren op 10 april 1847 in de Hongaarse stad Makó.

Joseph Pulitzer was de zoon van de welgestelde graanhandelaar Philip Pulitzer en diens vrouw Louise Berger. Hij werd thuis onderwezen door privéleraren en leerde onder andere Duits en Frans. Pulitzer wilde graag in militaire dienst, maar vanwege zijn slechte ogen en zwakke gezondheid werd hij niet toegelaten. Toen hij in 1864 Hongarije verliet en naar de Verenigde Staten trok, vocht hij als soldaat mee in de Amerikaanse Burgeroorlog. Na de oorlog vestigde hij zich in St. Louis, waar zeer veel Duitsers woonden.

In St. Louis had Pulitzer diverse baantjes, tot hij bij een potje schaken in een bibliotheek twee redacteuren van The Westliche Post ontmoette. Het gesprek resulteerde uiteindelijk in een baan als journalist voor Pulitzer bij deze Duitstalige krant. Hij kreeg al snel een reputatie als onvermoeibare en hardwerkende journalist. Toen het financieel minder ging met de krant, kreeg hij het aanbod om uitgever te worden. Daarna ging het hem voor de wind, Pulitzer werd een bekende naam in de journalistieke wereld en in 1878 werd hij eigenaar van St. Louis Dispatch, die hij samenvoegde met Post, waardoor de krant uitgroeide tot de belangrijkste krant van St. Louis.

Op 10 mei 1883 kocht Pulitzer een New Yorkse ochtendkrant, The World. Al snel wist hij deze krant tot de journalistieke stem van de Democratische Partij in Amerika te maken. Verder richtte hij ook een avondkrant op, The Evening World. De kranten van Pulitzer werden vooral beroemd vanwege het combineren van onderzoeksjournalistiek enerzijds en publiciteitsstunts en sensatie anderzijds. Hij deed dit vooral om de verkoopcijfers te stimuleren. Daarnaast introduceerde hij de krantenstrip, sportkaternen en modebijlagen. Dit type krant, bekend als ‘Yellow Press’, was zowel informatief als vermakelijk.

In 1887 moest Pulitzer zijn taken grotendeels opgeven omdat zijn gezondheid snel achteruit ging en hij zo goed als blind geworden was. Hij overleed op 29 oktober 1911 aan boord van zijn jacht. 

Bronnen

- Encyclopedia Britannica, Joseph Pulitzer

- World Biography, Pulitzer-Joseph

- History of American Journalism, Joseph Pulitzer in history (…)

- Pulitzer.org, Biography

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Pulitzer, 1904 

 

Leestips - Boeken

The Lincoln Highway - Coast to Coast from Times Square to the Golden Gate
The Lincoln Highway - Coast to Coast from Times Square to the Golden Gate

€ 20.95

 

Meer weten

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ lezingen, films, muziek, dans, theater, talkshow en exposities rond het thema ‘Zij/hij’. Deze ‘Week’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober als PDF te downloaden.

 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.