Rupert Murdoch neemt The Times over
Londen 1981 - Rupert Murdoch is een van de invloedrijkste media-magnaten ter wereld. Naast kranten, behelst zijn imperium ook de televisie en filmindustrie, en andere vormen van media. Op 13 februari 1981 nam hij de grote Britse krant The Times over, wat leidde tot veel protest.
Keith Rupert Murdoch werd geboren op 11 maart 1931 in Melbourne. Murdochs vader was een journalist en adviseur van de Australische minister-president Billy Hughes. Hij was tevens directeur van de krantengroep Herald and Weekly Times. Hiermee was Rupert’s vader al een zeer invloedrijk persoon binnen de mediawereld. Met het overlijden van zijn vader in 1952 erfde hij zijn mediabedrijf en een enorm fortuin.
Rupert Murdoch breidde het bedrijf stevig uit. Zo zette hij in 1964 de eerste nationale krant van Australië op, The Australian. Bijna alle winst die het bedrijf maakte, werd gebruikt voor toekomstige overnames. Daarnaast kreeg hij invloed op de krantenwereld van New York en Londen. Het bleef niet bij kranten; Murdoch kocht een televisiestation in Wollongong om door te breken in de televisiemarkt van Sydney. Dit slaagde echter niet, vanwege de cross-media wet, die verbiedt dat een nieuwsblad met hoge oplage en een televisiestation dezelfde eigenaar hebben in een stad. Tevergeefs probeerde Murdoch deze wet te bestrijden.
Zijn entree in Groot-Brittannië begon met zijn overnames van News of the World en The Sun. In 1981 kwamen daar The Times en The Sunday Times bij. Hij vestigde een reputatie van sluwe en genadeloze ondernemer. Veel mensen waren ontevreden over de overname van The Times. Het leidde tot de oprichting van The Independent in 1986, om met een alternatieve kwaliteitskrant te komen. In 1985 werd Murdoch Amerikaans staatsburger om Amerikaanse televisiestations te mogen bezitten. Een bekend voorbeeld van een door hem opgericht netwerk is de FOX News Channel; een zeer conservatieve 24 uurs nieuwszender.
Tegenwoordig is het bedrijf van Murdoch officieel Amerikaans, doordat de Australische activiteiten op de achtergrond zijn geraakt en het bedrijf zich voornamelijk in de VS vestigde. Op 20 juli 2011 verscheen Rupert Murdoch op een hoorzitting in het Britse lagerhuis, wegens een afluisterschandaal van de krant News of the World.