Geen afbeelding beschikbaar

10 april jarig: Willem I van Nassau-Dillenburg

Willem I van Nassau-Dillenburg staat ook wel bekend als Willem de Rijke, niet vanwege zijn grote welvaart maar omdat hij zo’n grote kinderschare heeft. De bekendste van zijn kinderen is Willem van Oranje, die het Nederlandse verzet leidt tegen de Spaanse bezetter. Willem I werd op 10 april 1487 geboren in het Duitse plaatsje Dillenburg.

 Willem I werd geboren in het slot van Dillenburg, als zoon van Jan V van Nassau-Dillenburg en Elisabeth van Hessen-Marburg. Zijn vader bezat zowel grond in Nederland als in Duitsland. De Nederlandse landerijen, gelegen rond Breda, gingen naar de oudere broer van Willem I, Hendrik III van Nassau. Willem erfde het Duitse grondgebied en werd graaf van Nassau in de Duitse deelstaat Hessen. Hij was aanvankelijk rooms-katholiek maar bekeerde zich later tot het lutherse protestantisme.

Een bijnaam van Willem I luidt ‘Willem de Rijke’. Deze bijnaam deed hij op vanwege het feit dat hij zoveel kinderen kreeg in zijn leven. Met zijn eerste vrouw, Walburga van Egmont kreeg hij twee kinderen. Toen zij echter overleed trouwde hij opnieuw in 1506, ditmaal met Juliana van Stolberg, waarmee hij twaalf kinderen kreeg. Één van zijn zoons, Jan VI van Nassau-Dillenburg, ook wel bekend als Jan de Oude, erfde de landgoederen rond Nassau. De reden dat zijn oudere broer Willem geen aanspraak maakte op deze erfstukken was dat hij de nalatenschap van zijn neef, René van Chalon, had geërfd. Dit was het Franse prinsdom Orange, waar hij zijn latere bijnaam ‘Willem van Oranje’ aan zou danken.

Deze Willem, de oudste zoon van Willem I van Nassau-Dillenburg, zou een belangrijke rol gaan spelen in de Nederlandse geschiedenis. Aanvankelijk diende hij als stadhouder voor de koning van Spanje, maar hij leidde later het verzet tegen de Spaanse overheersing. Zijn naam was Willem van Oranje en hij geniet tegenwoordig ook wel de titel ‘Vader des Vaderlands’. Over de vader van de ‘Vader des Vaderlands’ is verder weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat Willem I van Nassau-Dillenburg stierf in 1559 op 72-jarige leeftijd in zijn slot in Dillenburg.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.