Louis Couperus schrijver literair

10 juni jarig: Louis Couperus

“Een titel is het halve boek.” Hij wordt door velen beschouwd als één van de grootste schrijvers die Nederland heeft voortgebracht. Zijn oeuvre schetst een helder beeld van de wereld rond 1900. Hij vereeuwigt daarmee de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Louis Marie Anne Couperus werd op 10 juni 1863 geboren in Den Haag.

Louis Couperus werd geboren als jongste telg van een gezin met 11 kinderen. Zijn vader, John Ricus Couperus, was een gepensioneerd raadsheer uit het gerechtshof in Nederlands- Indië. Zijn moeder, Catharina Geertruide Reynst, was een vrouw uit een adellijke familie. Couperus had een beter band met haar dan met zijn vader, omdat John Ricus Couperus zijn zoon ‘te vrouwelijk’ vond. Couperus woonde 9 jaar in Den Haag, totdat hij in 1872 met zijn familie verhuisde naar Nederlands-Indië, waar zijn vader had gewerkt. Toen hij in 1878 terugkeerde naar Nederland, ging hij naar de Hogere Burgerschool (HBS). Hij bleef twee keer zitten en moest de school in 1881 verlaten. Daarna ging hij Nederlands studeren, iets wat hem beter af ging. In 1886 behaalde hij zijn diploma.

Inmiddels had Couperus een passie voor de dichtkunst ontwikkeld. Hij bracht tijdens zijn studie een aantal dichtbundels uit: Een lent van vaerzen (1884) en Orchideeën (1886). Deze verzen werden echter met negatieve kritiek onthaald. Mede door deze kritiek ging Couperus over op het schrijven van boeken. In 1888 maakte hij zijn succesvolle debuut met de roman Eline Vere. Dit boek ging over een jonge vrouw, afkomstige uit de Haagse bourgeoisie, die leed aan depressies. Het boek schetste een beeld over de maatschappij in die periode. Veel verhalen uit het oeuvre van Couperus speelden zich af in Den Haag. Couperus schreef echter ook verhalen zoals De stille kracht (1900), die zich afspeelde in Nederlands Indië.

Couperus trouwde in 1891 met zijn achternicht Elisabeth Baud. Samen reisden ze door Europa en Azië, en hoewel ze geen kinderen kregen, was het een gelukkig huwelijk. Uiteindelijk vestigde het echtpaar zich in het Gelderse plaatsje De Steeg, waar Louis Couperus in 1923 op 60 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een longvliesontsteking.

Andere werken van Couperus zijn: Metamorfose (1897), Babel (1901) en Aan den weg der vreugde (1908).

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.