Het verhaal van De scheepsjongens van Bontekoe zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Het boek uit 1924 is in 2007 zelfs verfilmd.
Beroemde en beruchte Nederlanders
De acteur Rutger Hauer is afgelopen vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hierbij een greep uit zijn bijdrages aan de Nederlandse filmgeschiedenis.
Dirck Hartogh werd geboren in de 16de eeuw en ondernam als kapitein voor de VOC vele tochten. Deze zeevaarder is voornamelijk beroemd vanwege zijn reis naar Australië in 1616. Wie was deze Nederlandse pionier en wat is zijn connectie met Australië?
'De Nederlandse Leonardo Da Vinci’, zo staat de zeventiende-eeuwse Jan van der Heyden ook wel bekend. Onder andere als schilder, uitvinder en brandmeester heeft deze Amsterdammer veel bijgedragen aan de stad Amsterdam. Wie was deze veelzijdige Jan van der Heyden?
In 1919 kregen vrouwen in Nederland het actief kiesrecht, zij mochten nu stemmen. In dit dossier vertellen wij alles over de weg naar deze overwinning.
Wegens landverraad werd hij terechtgesteld. Wie was Johan van Oldenbarnevelt, waarom was zijn invloed zo groot en waarom werd hij dan toch terechtgesteld?
Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, werd geboren op 24 april 1533 op het Duitse slot Dillenburg. In 1584 wordt hij vermoord in Delft.
Jan den Haen is voor velen een relatief onbekende. Toch leverde deze Gouwenaar een aantal belangrijke bijdragen bij verschillende zeeslagen.
Hendrik Hamel strandde als schipbreukeling in Korea. Zijn verslag van die reis was jarenlang de enige Nederlandse bron over Korea.
Elk jaar worden tijdens Koningsdag lintjes uitgereikt aan mensen die iets bijzonders hebben verricht voor ons land. Hoe is deze traditie ontstaan?
BIOGRAFIE: 'Een rasechte kunstenaar met de ruwe handen van een reus [en] het zenuwachtige gedrag van een hysterische vrouw’.
Pieter Corneliszoon Hooft was dichter, toneelschrijver en historicus. Hij werd geboren op 16 maart 1581 in Amsterdam.
Pagina's
