Geen afbeelding beschikbaar

10 september jarig: Paus Julius III

Paus Julius III begon bij zijn aantreden vol ambities om aan de hervorming van de Katholieke Kerk. Door aanvaringen met andere geestelijken en de Franse koning werd hem echter al snel duidelijk dat deze hervormingen niet haalbaar waren. In zijn laatste jaren als paus liet hij zich daarom weinig meer buiten de muren van zijn paleis zien. Paus Julius III werd geboren op 10 september 1487.

Paus Julius III werd in Rome geboren als Giovanni Maria Ciocchi del Monte. Zijn vader was een befaamd jurist en zijn oom was bisschop van Siponto. Julius maakte snel naam in de Katholieke Kerk en 1523 volgde hij zijn oom op als bisschop. Bij de plundering van Rome in 1527 door muitende troepen van keizer Karel V was hij één van de gijzelaars die werden afgestaan door de Kerk. Als hij niet stiekem bevrijd was door een bevriende kardinaal was hij waarschijnlijk in 1527 al geëxecuteerd. In 1536 werd Julius gepromoveerd tot kardinaal.

Na de dood van paus Paulus III in 1549 gingen 48 kardinalen in conclaaf om een opvolger te kiezen. Dit conclaaf was het toneel van de rivaliteit tussen een Franse factie en een factie die de Heilig Roomse Keizer Karel V volgde. Julius III werd na lang overleg als een compromis naar voren geschoven en op 7 februari 1550 als paus gekozen. Hij begon voortvarend aan zijn pausschap en riep het Concilie van Trente weer bij elkaar om misstanden en misbruik binnen de Katholieke Kerk aan te pakken.

Julius liep echter al snel tegen wereldlijke problemen aan, toen hij de kant van Karel V koos in een oorlog tegen Frankrijk. Hendrik II van Frankrijk won echter de oorlog, waarna Julius in 1553 gedwongen werd vrede te sluiten en het Concilie te schorsen. Gedesillusioneerd trok hij zich terug in zijn paleis, waarna er weinig terecht kwam van zijn plannen om de Kerk te hervormen.

In zijn laatste jaren als paus werd Julius meerdere malen beschuldigd van corruptie en nepotisme. De promotie van zijn adoptieneefje Innocenzo del Monte tot tweede man binnen het Vaticaan zorgde voor veel opschudding. Paus Julius III overleed op 23 maart 1555.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.