In de late middeleeuwen werd er acht keer per dag gebeden. Dit kon niet onthouden worden door leken, maar het getijdenboek gaf hier handigheid in.
Christendom
Over de middeleeuwen bestaan veel misverstanden, zo denkt men vaak dat het een tijd van stilstand was en achteruitgang. Maar was dit echt zo?
In augustus 2023 begon er wéér een grote zoektocht naar het mythische beest, maar waar vind de legende van het monster Loch Ness zijn oorsprong?
De Heilig Grafkerk in Jeruzalem is één van de heiligste plekken uit het Christendom. Je zou denken dat je hier niet zomaar alledaagse spullen laat staan. Toch staat er op een richel boven de ingang al bijna 300 jaar een ladder tegen de muur, en de kans is klein dat mensenhanden deze nog ooit zullen verplaatsen.
De wederdopers waren een religieuze revolutionaire groep die zich tijdens de Reformatie eeuw afsplitsten van de andere reformatorische groeperingen.
Terwijl de Romeinen grote delen van Europa veroverden, veroverden de goden van onderworpen volken een plaats binnen de kosmopolitische Romeinse religie.
De Fries-Frankische Oorlogen waren meerdere conflicten tussen het Friese koninkrijk en het Frankische Rijk in de 7e en 8e eeuw.
Dieren spelen een belangrijke rol in het christendom, maar heilig, dat zijn ze niet. Behalve de windhond Guinefort van Bourgondië, die volgens velen wél heilig was. Maar de verering van een dier kon niet op ieders goedkeuring rekenen...
Elk jaar is het rond de jaarwisseling weer raak: goede voornemens worden uitgesproken. Sinds wanneer bestaat deze traditie?
Het Lam Gods (1432) is misschien wel het beroemdste kunstwerk uit België, Het kent een roerige geschiedenis van diefstal, oorlogen en de Beeldenstorm.
Het uit alle oudste Bijbelcodices verdwenen oorsprongsverhaal week af van de overgeleverde versie, zo blijkt uit onderzoek
Bij een aantal feestdagen wordt er in Nederland steevast een feeststol gegeten. Maar waar komt die kerst-, paas- of pinksterstol eigenlijk vandaan?