100 jaar geleden: Fokker maakt zijn eerste vlucht

Hij cirkelde rond de kerk van Haarlem en duizenden mensen aanschouwden het schouwspel. Vandaag is het honderd jaar geleden dat Anthony Fokker zijn eerste vlucht maakte.

“De Haarlemsche vlieger A.W.G. Fokker, heeft, ter gelegenheid van de Koninginnefeesten, te Haarlem een paar mooie vluchten gemaakt, ten aanschouwe van duizenden belangstellenden. Half Haarlem was uitgeloopen om naar het vliegen te gaan zien. Even vóór zessen (vroeger op den middag woei het nog te hard) steeg Fokker op en maakte boven het vliegveld en daarbuiten een vlucht van bijna zeven minuten op een hoogte van circa 50 Meter. Het publiek juichte den vlieger, die met bewonderenswaardige zekerheid zijn vliegtuig bestuurde, uitbundig toe." (Nieuws van den Dag, 31 augustus 1911)

Anthony Fokker was al op jonge leeftijd geïnteresseerd geraakt in vliegen. Op 31 augustus 1911 vloog hij dus een demonstratierondje rond de kerk van Haarlem. Hij verwierf daardoor bekendheid met zijn zelf geconstrueerde ‘Fokker Spin’, een enkelmotorig vliegtuigje dat zijn naam dankt aan de vele spandraden die moeten voorkomen dat de fragiele vleugels afknappen.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Fokker.

 

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!